U subotu, poslije Velike Gospe, ove godine bio je datum 20. kolovoza 2022. slavili smo sv. Misu u Milanovića groblju u Kruševu. Misno slavlje je slavljeno povodom spomena na Marka Milanovića u groblju gdje su pokopani njegovi roditelji i drugi preci.
Benediktinac, otac Jozo – Joja Milanović je predslavio Misno slavlje, don Ljubo je pomogao ispovijedanjem i predvođenjem pjevanja. Čitali su mladi Milanovića roda. Sakupilo se četrdesetak osoba.
Groblje lijepo uređeno, ograđeno, kapelica s aneksom izgledna i prihvatljivo skladnih odnosa. Uredno, očišćeno groblje, tako i treba biti.
Poslije Mise pošli smo u Milanovića zaseok kod predsjednika udruge „Marko Milanović“ gospodina Vide Milanovića. Bilo je to ugodno druženje uz „čašicu“ razgovora.
Marko Milanović, bilo bi dobro da bude proglašen „Slugom Božjim“, „Blaženim“, „Mučenikom i svecem“, ali ako to i ne bude mi domaći župljani Stoca i okolnih mjesta možemo i trebam čuvati uspomenu na naše „svece“ i „svetice“, poglavito na mučenike koji su stradali u proteklim vremenima čuvajući „krst časni i slobodu časnu“.
Dva su dana u godine kada kao župna zajednica slavimo spomen na Marka Milanovića: krajem travnja i u kolovozu, u subotu iza Velike Gospe. U travnju jer su Marka po usmenoj predaji krajem travnja mučili i ubili „komiti“ Morina, a u subotu poslije Velike Gospe jer je kapelica u Milanovića groblju posvećena BDM Velikoj Gospi. Misno slavlje je s blagdana Velike Gospe prebačeno u subotu poslije Velike Gospe. Nadam se da će i za buduće tako ostati: jedan dan krajem travnja i u subotu iza Velike Gospe.
Marku molimo pokoj vječni.