Masline – čišćenje oko spomenika: Spomenik na spomen ubijenih (24. rujna 1942.) na Maslinama postavljen je do mjesnog doma. U petak, 9. rujna u 17:00 sati sakupili su se kod spomenika mještani Maslina, rodbina, susjedi i prijatelji poubijanih. Sakupljanje je organizirano povodom čišćenja prostora oko spomenika.
Na obljetnicu 24. rujna planiramo se u dogovoreno vrijeme sakupiti kod spomenika i pomoliti za ubijene.
Lijepo je bilo vidjeti brojne mještane organizirane u akciji čišćenja.

Glazbena radionica: U prošlom tjednu imali smo upis polaznika „Glazbene radionice“. Upis je bio dobar. Upisano je dvadesetak učenika. Od viših razreda može primiti još par učenika, a za predškolski uzrast ima još mjesta.

Vjeronauk kod crkve: U nedjelju, 18. rujna započet ćemo vjeronauk kod crkve. Imali smo sastanak s volonterima – animatorima. Veći dio smo dogovorili. Ono što nismo posložili, telefonskim razgovorima posložit ćemo u tijeku tjedna.

Euharistijsko klanjanje za mir u Ukrajini: U srijedu, Katolička Crkva organizira Euharistijsko klanjanje za mir u Ukrajini. Naš se biskup 9. rujna obratio okružnicom „Svim svećenicima, redovnicima i redovnicama, svim vjernicima“ da se i Mostarsko – duvanjska i Trebinjsko – mrkanska biskupija pridružujemo rečenoj nakani. Kod nas će Euharistijsko klanjanje započeti u srijedu, 14. rujna u 18:00 sati.

Uzvišenje svetoga Križa: U srijedu, 14. rujna je svetkovina Uzvišenja sv. Križa. U katedrali u Mostaru je svečan dan. Euharistijsko klanjanje je u 17:30 a Misa u 18:00 sati. Na Uzvišenje Svetoga Križa obljetnica je posvete katedrale (14. rujna 1980.). Posvetio ju je karidnal Franjo Šeper.
To je dan na kojega je 1980. biskup Petar Čule predao biskupsku službu biskupu Pavlu Žaniću, biskup Žanić 1993., biskupu Ratku Periću, a 2020. biskup Ratko Perić biskupu Petru Paliću.

Upis u “čitača”: U slijedećem tjednu imat ćemo upis za “čitače” polaznika srednje škole, Novi čitači neka se prijave na slijedeće brojeve: broj dume Ljube 063 377 274 ili broj Tomislava Radića: 063 887 093

Osvrt na trodnevnicu i proslavu Male Gospe: U prošlu srijedu, 8. rujna proslavili smo supatron naše župne zajednice – Malu Gospu. Proslavi svetkovine prethodila je trodnevnica. Pučka ispovijed je bila u utorak 6. rujna, a u druge dane pomagali su svećenici pojedinačno. Lijepo je bilo vidjeti kako je veći dio župne zajednice sudjelovao na trodnevnici i Misnom slavlju na Malu Gospe. Zahvaljujem svećenicima na pomoći u ispovijedanju, čitačima, ministrantima, pjevačima, župljanima župe Stolac, svim hodočasnicima na sudjelovanju u pobožnostima i proslavi Male Gospe.

Tečaj pripreme za brak: Kod nas u župi, odnosno u Pastoralnom centru Sarsenterum organizira se „Tečaj pripreme za brak“. Mnogi mladići i djevojke vežu „Tečaj“ koji mjesec prije vjenčanja, najduže pola godine. Ovih dana netko mi se prijavljuje za vjenčanje slijedeće godine u ljetne dane. Rekoh, prijavite se odmah na „Tečaj“ rješavajte odmah ono što vam kasnije može biti opterećenje jer ga niste obavili. Odgovoriše pa „hoće li zastarjeti“. Imajte u vidu onoga časa kada je „Tečaj priprave za brak“ organiziran, bilo je to sedamdesetih godina prošlog stoljeća, zamišljen je kao predavanja mladićima i djevojka već od srednje škole. Pa i to, da ga mogu odslušati mladići i djevojke zasebno, ne moraju biti u parovima i ne moraju biti na putu vjenčanja. Nego dobro je predavanja „Tečaja“ odslušati odmah u srednjoj školi. Nije uvijete „Tečaju“ mladić i djevojka koji će se vjenčati za koji mjesec, ili koji su imali „Zaruke“. Cilj „Tečaju“ je bio upoznati, upozoriti, prenijeti mladićima i djevojkama, nauku Katoličke Crkve o vremenu „Traženja“ ili po domaći rečeno, vremenu „ćosanja“. Ponavlja i naglašavam: „Tečaju pripreme za brak“ nije uvjet „blizo“ vjenčanje. Ipak mnogi, ako ne i svi mladići i djevojke su razumjeli „Tečaj“ kao uvjet „zarukama“ i „vjenčanju“. Stoga, kad je već tako, bilo bi dobro da se naši mladići i djevojke koji se žele vjenčati slijedeće godine obave „Tečaj“ 16., 17. i 18. rujna 2022. u prostorijama Sarsenteruma. „Tečaj“ ne može zastarjeti, nego već kad je od Crkve planiran i određen dobro ga obaviti i prije i ne stvarati sebi pritisak pred samo vjenčanje i zaruke da ga treba obaviti a nije obavljeno. Pa onda idi na portal i traži gdje su predavanja, i sebi stvarati pritisak da se i to mora obaviti. Idi odmah i riješi se obveze, a predavanja je dobro odslušati ne koji mjesec prije vjenčanja nego i koju godinu.

Tečaj pripreme za brak: U Pastoralnom centru – Sarsenterum u petak, subotu i nedjelju; 16. rujna; 17. rujna i 18. rujna u 19.00 sati održat će se predviđena predavanja. Sve one koji su se prijavili pozivam na sudjelovanje. Mogu se prijaviti i oni mladići i djevojke koji planiraju vjenčanje slijedeće godine.

Za crkvu: Janja Lozančić, povodom smrti i pokopa muža Šime dala je za crkvu 200 KM

Ženidbeni oglasi: Ženi se Antonio Papac, sin Slavkov i Dragice r. Miličević s Pušišta, i uzima Marijanu Perić, kćer Marinkovu i Ankice r. Šutalo iz Poprati. Vjenčanje predviđeno 17. rujna u 18:00 sati. Neka Bog blagoslovi njihov brak.

Pokojnici: U prošlom tjednu umro je Šimo Lozančić, za njega ćemo se pomoliti