Dan Marka Milanovića 2020.Ove godine zbog novonastale situacije oko koronavirusa nismo mogli svečano, kao prijašnjih godina, proslaviti Markov dan, uz sve one ceremonije i programe koje bismo inače toga dana organizirali skupa s Udrugom „Marko Milanović“, pa smo Spomen na našega Marka ove godine obilježili onako kako nam prilike dopuštaju.

U četvrtak, 30. travnja 2020. povodom 161. obljetnice Markove mučeničke smrti, u stolačkoj župnoj crkvi sv. Ilije Proroka okupio se solidan broj vjernika skupa s predstavnicima Udruge „Marko Milanović“.

Svetu Misu u 7,00 sati ujutro predslavio je stolački župnik don Rajko Marković. Župnik je na početku sve srdačno pozdravio, zahvalio svima koji su se došli pomoliti za pokojnog Marka i uputio okupljenima prigodno slovo iz života našega Marka. Naglasio je dumo da je ovaj stolački mladić koji je imao svega 20-ak godina dao svoj život za svoju vjeru rimokatoličku na Jakomiru na planini Morine 1859. Svjedoci su se uvjerili i nakon četrdeset dana kako je njegovo tijelo bilo neraspadnuto i mirisalo, a na njegovoj otkinutoj glavi primijetio se na usnama blagi smiješak. Mi ćemo se danas pod ovom sv. Misom pomoliti za pokoj njegove duše, ali isto tako upućujemo molitve nebeskom Ocu da našega Marka jednoga dana uzdigne na čast oltara. Pod sv. Misom mladi su, kojima je Marko uzor, čitali i predmolili molitvu vjernika.

Na kraju sv. Mise dumo je zahvalio nazočnima na sudjelovanju u euharistijskom slavlju, a svima preporučio da uzmu prigodnu sličicu, koja se nalazi u dnu crkve, i mole „Molitvu za otvaranje postupka Markove beatifikacije“. Bože daj da je što prije dočekamo.