KATOLIČKA CRKVA. Kućna kapelica sv. Ilije služila je gotovo 40 godina, od 1865. do izgradnje nove crkve, 1902. godine. Više se vremena odlučivalo gdje graditi župnu crkvu: u župnom dvorištu, kod katoličke škole, gdje je danas, ili u varoši, “ali u varoši skupo, a Turci ne bi prodali”, piše fra Oracijev nasljednik don Lazar. Ipak se konačno odlučilo graditi je gdje se i danas nalazi.

Mostarski biskup i trebinjski upravitelj fra Paškal Buconjić blagoslovio je temelje nove crkve sv. Ilije 4. svibnja 1901. godine, a već iduće godine, 30. studenoga 1902. crkva je bila pod krovom i u njoj je župnik i dekan don Vide Putica prvi put slavio sv. Misu s narodom. Crkvena ograda podignuta je 1904. a gvozdena kapija 1905. Oltar, dar naših Amerikanaca, 1910. Portal i zvonik dogotovljeni su 1912.

Župnik don Marko Zovko, 1937. godine, nabavio je s pomoću župljana i prijatelja tri zvona, koja je blagoslovio biskupov konzultor dr. don Petar Čule iz Mostara. Naroda je bilo 3000 i osam svećenika.

Orgulje su postavljene 1965. godine za župnika don Anđelka, a dušmanska granata u njih pala 1993. i posve ih uništila. Pjevački je zbor uvijek bio aktivan, glasan i glasovit, bez obzira kako se zvao.

SAKRALNA GALERIJA U CRKVI

Tijekom 2007. u crkvi su postavljene umjetničke slike raznih hrvatskih akademskih umjetnika. Slike su svetaca štovanih u hrvatskom katoličkom puku stolačkog kraja:

1Sv. Ilija prorok

2Mala Gospa

3Bl. Alojzije StepinacSakralna galerija

4Bl. Ivan Merz

5Isusovo Uskrsnuće

6Sv. Nikola Tavelić

7Bl. Marija od Propetog Petković

8Sv. Marko Križevčanin

9Bl. Augustin Kažotić

10Sv. Matej

11Sv. Marko

12Sv. Luka

13Sv. Ivan

14Sv. Mihovil

15Sv. Jure

16Sv. Nikola

17Sv. Ante

18Sv. Leopold Mandić

19Papa Ivan Pavao II

20Isus prima na se križ

21Isusa skidaju s križa

21Bl. Ozana Kotorska

U crkvi su još kipovi Isusa, Marije i svetaca na glavnom i bočnim oltarima, te križne postaje u lađi crkve.

KRIŽNI PUT U CRKVI

U nedjelju, 14. veljače 2010. pod ranom sv. misom u 800 sati župnik don Rajko Marković, po dozvoli biskupa Ratka, blagoslovio je novi križni put u župnoj crkvi u Stocu.Križni put

Novih 14 postaja križnog puta rad je akad. slikara Nenada Božića iz Zagreba, ulje na platnu, a postaje su dar gosp. Mate Njavre – Barbe i njegove kćeri Marije Vranješ iz Zagreba. Postajama dominira nenametljiva crvena boja Isusova plašta što križnom putu daje posebnu svečanost i ljepotu, a kao boja mučeništva istovremeno okupljeni puk poziva na iskrenu i duboku pobožnost.

Uz ovih 14 postaja križnog puta u župnoj crkvi u Stocu nalazi se još 21 umjetnička slika od vrhunskih hrvatskih akademskih slikara na kojima su prikazani Isus i Marija, te sveci i blaženici iz povijesti kršćanstva i katoličke crkve u hrvatskom narodu, a sve je rad „ulje na platnu“. Tako je sada stolačka crkva lijepo urešena prikladnim umjetninama što vjerni puk potiče na pobožnost i odanost prikazanim svecima.

Obnova Crkva koja je trajala nekoliko posljednjih godina završena je ove 2010.Završeni su svi predviđeni radovi na crkvi: crkva je obnovljena iznutra i izvana, saniran krov, uvedena klima, uređen pod, kor, obnovljena sva tri oltara, kipovi, ormari, novi ambon i krstionica, obnovljen grob Isusov, postavljene nove umjetničke slike, postavljen novi umjetnički Križni put, nove hrastove klupe, utvrđen zvonik, popravljena zvona i zamjenjeno veliko zvono novim jer je staro bilo puklo.

{galllery}crkva{/gallery}