Kuća časnih sestara župe StolacČasne sestre u stolačkoj župi

Od samog osnivanja župe Stolac može se prepoznati nakana dubrovačkih biskupa i domaćih svećenika da se osnuje škola za katoličku djecu u Stocu. Godine 1856. vizitator ove biskupije o. Basile piše u svom izvještaju: “Župnik bi mogao stanovati u Stocu te bi mogao otvoriti školu za tamošnju mnogobrojnu djecu.” A biskup Ćubranić je pravio i pomagao župnu kuću u Stocu s namjerom da se tu nastane “milosrdne sestre”. To se nije ostvarilo zadugo. Nakanu da se nastane časne sestre u Stocu pokušava ostvariti u ime stolačkih katolika Silvije Muruara, direktor hrvatske banke u Stocu koji moli časne sestre Predragocjene Krvi Isusove iz Banja Luke da se nastane u Stocu radi školstva. To je bilo 1927. Nije se ostvarilo, vjerojatno zbog stambenih problema koji nisu bili ostvareni u to vrijeme.

Dolazak sestara

Prve četiri sestre sv. Vinka Paulskog (milosrdnice) došle su 11. XI. 1936. raditi kao bolničarke u novootvorenu banovinsku bolnicu. O njihovom duhovnom životu brine se mjesni župnik. God. 1938. vodi se razgovor o otvaranju kapelice u tamošnjoj bolnici koju je blagoslovio don Marko Zovko 21. V. 1939. po dozvoli Biskupijskog ordinarijata u Mostaru. Kapelica je blagoslovljena u čast sv. Vinka Paulskog. Sveta misa je bila u 8 sati, a pjevao je i zbor “Sv. Cecilije” iz Stoca. Oltar je izradio Zvonko Dujmović iz Mostara, a liturgijsku odjeću naručile su sestre iz Ljubljane. Tu je još bilo nekoliko klupa i ispovjedaonica. Nakon mise toga dana sestre su za sve uzvanike i osoblje bolnice priredile prigodnu gozbu. Za otvaranje ove kapelice zaslužni su: dr. Ivo Fabijanac, šef bolnice i Jozo Radoš, ekonom bolnice. Biskup Alojzije Mišić, prigodom pohoda župi radi krizme 10. XI. 1940. pohodio je i bolnicu u Stocu, gdje ga je na ulazu dočekalo sve osoblje bolnice, a pozdravljen je bio i u ime skupa od dr. Gavrilovića. To jutro biskup je slavio svetu misu u kapelici sv. Vinka.

Odlazak sestara iz Stoca

10. veljače 1943. časne sestre su morale napustiti bolnicu. Pozvane su od svoje uprave da napuste Stolac, a i država je ukinula bolničku ustanovu u Stocu. Do toga dana u bolničkoj je kapelici stalno gorjelo vječno svjetlo.

Ponovni dolazak sestara

Biskup Čule je već prije odlučio ponovno pozvati sestre milosrdnice u Stolac. Sestre milosrdnice ponovno su došle u Stolac na Mali Uskrs 1967., a prvi ugovor sa sestrama milosrdnicama sklopljen je u Zagrebu 30. VIII. 1976. Potpisala ga je vrhovna poglavarica s. Marija Ancila Buntar. Nova postaja u Stocu povjerena je splitskoj provinciji sestara, a danas pripada Bosansko-Hercegovačkoj provinciji Majke Divne sa sjedištem u Sarajevu.

U ovih 40-tak godina u župi se izmijenilo 20-tak sestara koje su angažirane u župnom pastoralu: vjeronauku, pjevanju, sviranju, uređenju crkve, župne kuće, ručnim radovima, a u novije vrijeme i vjeronaukom u školi.

Oproštaj s našim časnim sestrama u Stocu 2018.

Oproštaj s našim časnim sestrama u Stocu 2018.U nedjelju, 17. lipnja 2018. sv. Misom zahvalnicom u 11,00 sati župa se Stolac oprostila s časnim sestrama Slavom i Alojzijom. Sv. Misu predvodio je stolački župnik don Rajko Marković. Puna crkva naroda Božjega, pun plato pred crkvom, pun oltar ministranata, školska djeca ispred oltara, Dječji zbor „Modra rijeka“ na Gospinu oltaru, čitači mladići i djevojke na oltaru sv. Josipa, Mješoviti zbor „Mladi“ na koru, sestre Slava i Alojzija u prvoj klupi, a čitava crkva skladno i složno moli i pjeva.

Dumo na početku sve pozdravlja, a nakon čitanja koji su pročitali mladi, upućuje prikladnu propovijed okupljenom puku o Kraljevstvu Božjemu. Puno svijeta na sv. pričesti. Slijede župni oglasi. Dumo na kraju sv. Mise zahvaljuje sestrama i obraća se puku sljedećim riječima:

Ovih dana, Provincijalna uprava časnih sestara Milosrdnica iz Sarajeva u dogovoru s Vrhovnom upravom sestara u Zagrebu, odlučila je za potrebe svoje zajednice, a u nedostatku časnih sestara, povući sestre iz Stoca u mostarski Samostan sestara Milosrdnica. Ovu svoju odluku Uprava je iznijela stolačkom župniku i zamolila za razumijevanje jer oskudijevaju časnim sestrama, a podmlatka nema. Nakon saslušanih razloga, župnik je skupa sa stolačkim sestrama prihvatio ovu odluku.

Braćo i sestre, ovom svetom pučkom Misom zahvalnicom danas u nedjelju, 17. lipnja 2018. zahvaljujemo dobrom Bogu za djelovanje i rad naših časnih sestara u župi Stolac. Hvala sestri Slavi Škojo, za služenje Bogu i svome bližnjemu u ovoj župi kroz posljednjih 14 godina, a sestri Alojziji Ramljak za svjedočenje i rad kroz posljednjih 10 godina. Sada će se na kraju sv. Mise sestra Alojzija, uime obje sestre, kratko obratiti ovom vjerničkom skupu s nekoliko riječi, sestro izvolite. Sestra Alojzija pristupa ambonu i započinje svoj govor:

Na rastanku smo. Opraštamo se od ove divne Crkve sv. Ilije Proroka u kojoj smo slušale Božje riječi, hranile se Njegovim Tijelom i jedino Njemu služile. U ovoj župi sv. Ilije Proroka nastojale smo biti tihi radnici koji sve čine iz ljubavi prema Bogu, na korist ljudima i za vlastito zadovoljstvo.

Opraštamo se od Vas župniče don Rajko. Hvala vam za prekrasne trenutke koje smo provele s Vama u molitvi, razgovoru, savjetovanju a najviše u iskrenom povjerenju i smijehu. Hvala Vam što ste meni mladoj sestri bili oslonac u osobnom sazrijevanju i stjecanju pastoralnog iskustva. Neka Vas Bog nagradi i blagoslovi! Od srca hvala!

Recite naš zbogom onima koji nisu mogli nazočiti na ovoj sv. Misi. Zbogom kažite bolesnicima koje je slabost prikovala za krevet. Posebna zahvala i zbogom svim djelatnicima Os. škole i mojim malim prijateljima iz O. Š. Stolac, kojima sam iz sve duše nastojala biti prijatelj i odgojitelj, te ih uputiti na put koji vodi k pravoj, vječnoj sreći. A to je Krist – Spasitelj! Zbogom našim mladima, posebno pjevačima svih zborova, ministrantima, čitačima i svima drugima. Mladi, hvala vama i neka vas dragi Bog blagoslovi i čuva! Dragi naši Stočani, svima zbogom i hvala za sve što samo proživjele s vama. Neka vas prati Božji blagoslov!

Kad budemo u Mostaru, dugo ćemo još u duhu slušati zvuke zvona sv. Ilije Proroka. Ova stolačka kotlina bit će nam uvijek pred očima, kad budemo daleko od nje. Iza nas će ostati Stolac sa svojim snovima, no iz naših srca Stolac neće nikada iščeznuti. Bit ćemo s vama u molitvi pred Gospodinom.

Što reći na rastanku: Živimo tako da uvijek budemo u milosti Božjoj. Molimo jedni za druge I NOSIMO BREME JEDNI DRUGIH. ZBOGOM NAŠI DRAGI STOČANI!

A sada će dvije naše djevojčice iz Dječjeg zbora „Modra rijeka“ koji vodi sestra Alojzija uime svih nas zahvaliti našim sestrama s buketom cvijeća. Djevojčice pristupaju i predaju sestrama cvijeće. Hvala našim sestrama, a mi ćemo se u župi snaći s našim domaćim snagama, jer je hvala Bogu ova župa dobro aktivna u radu i organizaciji svega duhovnoga, pastoralnoga i kulturnoga života u stolačkom Božjem vinogradu. Sada ćemo se malo pred crkvom zadržati s našim sestrama, Dumo je pripremio osvježavajuća pića, naše domaćice donijele domaće pecivo, naši momci sve to iznijeli i servirali na platou pred crkvom, a djevojke lijepo dizajnirale, pa neka nas malo, poslije sv. Mise, u zajedništvu i lijepom druženju pod našom starom stolačkom lipom.

Još jedanput, hvala našim sestrama Slavi i Alojziji za sve dobro što su učinile za ovu župu Stolac, neka ih Gospodin Bog nagradi svim svojim milostima, bilo vam sretno i blagoslovljeno na novim dužnostima, vrata Stoca su vam trajno otvorena i uvijek nam dobro došle, a vama svima, braćo i sestre, svako dobro i obilje Božjeg blagoslova u vašem životu i radu.

U srijedu, 20. lipnja 2018. poslije zajedničkog ručka, a po dogovoru s Upravom časnih sestara, sestre odlaze iz Stoca u Samostan u Mostar, gdje će obnašati svoje nove dužnosti. Sestre Milosrdnice djelovale su u Stocu 51 godinu služeći Bogu i svomu bližnjemu, a sada u nedostatku zvanja, odlaze u Samostan radi svojih vlastitih potreba. Neka sve bude s Božjim blagoslovom!