Adventska subota - Klanjanje pred Presvetim u župi Stolac 2018.U stolačkoj župnoj crkvi, organizirano je u subotu, 8. prosinca 2018. adventsko jednosatno Klanjanje pred Presvetim u 19,00 sati. Dumo je u 19,00 sati na znak zvona obučen u liturgijsko ruho i plašt bijele boje izišao s ministrantima iz sakristije na oltar, otvorio tabernakul stavio veliku hostiju u monstrancu, izložio Presveto na oltar, a pjevači zapjevali: Svet, svet, svet…. 3 puta.

Poslije je Dumo predmolio prikladnu molitvu, predstavio okupljenom puku program večeri i sve nazočne uveo u tajnu Svetotajstva, zatim pročitao evanđelje i uputio vjernicima prigodno slovo. Svi smo neko vrijeme ostali u šutnji uronjeni u molitvu i razgovor s izloženim Isusom Kristom. Program večeri se sastojao od čitanja iz sv. Pisma koja su čitali stolački studenti, osobne molitve u tišini svoga srca, prikladnih pjesama koje su intonirale četiri naša pjevačka zbora: „Vidoštačka kraljica“, „Angelus“ , Modra rijeka i „Folklorno društvo“, a čitava crkva prihvaćala i zajednički pjevala ponuđene pjesme.

U crkvi se napravio pravi molitveni ambijent, samo je osvijetljen glavni oltar na kome se nalazila monstranca s Presvetim, a ostali dio crkve bio je pokriven blagim svjetlom, tako da je svatko od nas imao priliku svoju dušu potpuno otvoriti Isusu u Presvetom Sakramentu i doživjeti Njegovu blizinu. Poslije pjesme, molitve, čitanja, meditacije, Dumo je predmolio litanije Presvetom Srcu Isusovu, zatim Divnoj dakle, kađenje, blagoslov, Blagoslovljen budi Bog, završna pjesma i razlaz u tišini.

Zaista je bilo veličanstveno, tako da su nekima i suze radosnice potekle. Poslije je Dumo sve nazočne, koji su imali vremena, pozvao na druženje uz čaj u našu župnu „Dvoranu za mlade“ u župnom Pastoralnom centru kod crkve. Uz čaj, koji su priredili naši mladi, lijepo smo se družili i oduševljeno komentirali priređenu duhovnu nezaboravnu večer u želji da uskoro opet nešto slično organiziramo u jednom lijepom duhovnom raspoloženju, koje može podariti samo dobri Isus prijatelj svih ljudi dobre volje. Hvala mu!