Stolački Dumo u AlbanijiStolački Dumo don Rajko Marković, 20. i 21. lipnja 2011. posjetio je Albaniju. U posjet Crkvi u Albaniji krenulo je dvadesetak svećenika Dubrovačke i Trebinjske biskupije na čelu s dubrovačkim biskupom Mons. Matom Uzinićem, a pod vodstvom don Petra Palića i fra Prelje. Najprije su posjetili Barsku nadbiskupiju u Crnoj Gori gdje ih je lijepo primio u Baru nadbiskup Mons. Zef Gaši. Poslije su krenuli prema Albaniji do Skadra.

U Skadru je najveća zajednica katolika u Albaniji, tu je i nadbiskupija s najvećom katedralom na Balkanu koja je bila kao i sve ostale crkve za vrijeme komunizma oduzeta, da bi poslije demokratskih promjena u toj zemlji bila ponovo vraćena Crkvi kao i sve ostale crkve i crkvene zgrade i institucije u Albaniji. Posjetili su bogosloviju, gdje su večerali i prenoćili, te sve značajnije crkve, samostane i crkvene institucije. U Skadru je i najpoznatije Gospino svetište za katolike u Albaniji.

Posjetili su još od većih gradova Lezhe (Lješ) gdje je i biskupija, pa ih je biskup inače Talijan, lijepo primio i ugostio. Zatim su posjetili Lac (Ljač) gdje se u brdima nalazi Svetište sv. Ante Padovanskoga gdje u dva dana hodočašća za sv. Antu prođe oko milijun hodočasnika. Danas Albanijija ima oko 3.500 000 stanovnika, a od toga oko 500.000 katolika, u pet biskupija i jednom administraturom. Katolici se vrlo brzo podižu iz pepela obnavljaju crkve, prave krasne obiteljske kuće, podižu gospodarstvo, jer je sve to za vrijeme dikrature Envera Hodže u komunizmu bilo uništeno. On je za vrijeme svoje vladavine napravio po Albaniji 750 000 bunkera, jer je živio u strahu da će ga netko napasti. Pa da je taj materijal i vrijeme uložio u infrastrukturu Albanije, ceste, škole, tvornice, domove, vrtiće…, danas bi Albanija bila moderna i napredna Europska država, a ovako se mora podizati iz pepela i popravljati ono što je decenijama bilo uništavano.

Ima jako puno obraćenja s Islama na Katoličku vjeru, jer Albanci drže da je njihova stara iskonske vjera Katoličanstvo s koga su morali prisilno prelaziti na Islam. Danas nemaju međuvjerskih sukoba, jer znaju da svi pripadaju jednom narodu iako su podijeljeni u više vjera i vjerskih zajednica. Zajednički nacionalni junak za sve Albance je Skenderbeg, a krsno mu je ime Đerđ Kastriot, koji je simbol obrane Albanije od Turaka. Albanski narod se danas lijepo oporavlja na svakoj osnovi bez sukoba u želji da im svima bude bolje sutra. Bogu hvala.

{rokbox album=|Albanija2011| title=|Stolački Dumo u Albaniji| thumbcount=|7|}images/stories/vijesti/albanija2011/*{/rokbox}