Barane proslavile svoju godišnju sv. Misu u groblju na Presveto Trojstvo 2018.Barane, selo u stolačkoj župi i ove su godine svoju glavnu godišnju sv. Misu proslavili na Presveto Trojstvo, 27. svibnja 2018. vrlo svečano.

Sv. Misu u mjesnom groblju u 11,00 sati služio je i prikladnu propovijed okupljenom puku uputio, don Ivo Šutalo, biskupijski vikar Trebinjske biskupije, a stolački župnik don Rajko s HKUD-om „Stolac“ bio je u to vrijeme u posjeti hrvatima Welsa u Austriji. U groblju su mještani podigli lijepu kapelicu posvećenu sv. Leopoldu-Bogdanu Mandiću, ali se od davnina slavi sv. Misa na Presveto Trojstvo.

Na sv. Misi okupili su se domaćini i zapažen broj gostiju i prijatelja sa svih strana. Pod sv. Misom mladi su ministrirali i čitali, a sav je puk složno i glasno sudjelovao u sv. Misi. Nakon sv. Mise domaćini su u svoje obitelji pozvali na gozbu svoje uzvanike i prijatelje, a don Ivu je ugostio Đure Raguž sa svojom obitelji. Običaj je da svake godine Dumu poziva druga obitelj na ručak i tako redom dok se svi ne izredaju, a kad Dumo ima vremena, poslije ručka obiđe nakratko svaku slavljeničku kuću, a svega ih ima 11, na Baranama 10 kuća i jedna slavljenička kuća na Ošanjićima.

Bogu hvala na ovakvim lijepim seoskim slavljima i običajima.