Biskup u Stocu održao predavanje za 100 bračnih parovaU prvu korizmenu nedjelju, 9. ožujka 2014. biskup Ratko predvodio je u Stocu večernju sv. Misu u 17,00 s. za stolački vjerni puk, koji je ispunio čitavu crkvu. Don Rajko Marković, župnik pozdravio je na početku misnog slavlja biskupa, izrazio mu srdačnu dobrodošlicu i zahvalio na dolasku. Pod sv. Misom pučko pjevanje je predvodio stolački zbor „Mladi“ i „Klapa 6“ uz zvuke nedavno blagoslovljenih župnih orgulja. Ispred oltara okupila su se školska djeca, te tako kao najljepša ikebana okitili crkveni oltar, a oko oltara poredalo se tridesetak obučenih ministranata. Nedjeljna čitanja pročitali su stolački maturanti, a s. Alojzija je vrlo lijepo dekorirala župnu crkvu.

Pod sv. Misom biskup je propovijedao na temu nedjeljnih čitanja, o grijehu i obraćenju, te da korizmu provodimo u postu, molitvi i bratskoj ljubavi. Nakon misnog blagoslova slijedilo je pepeljanje okupljenog puka. Poslije sv. Mise u crkvi su ostali samo bračni parovi koje je župnik pozvao nedjelju prije da se okupe na korizmeno predavanje koje će im imati o. biskup. Naime, ova je praksa već postala tradicionalna i vrlo lijepo prihvaćena od stolačkih bračnih parova. Pa je i ove godine upriličen skup bračnih parova na prvu korizmenu nedjelju. Župnik je pozvao bračne parove i odazvalo se njih stotinu, 200 muževa i žena, najprije na sv. Misu s ostalim pukom Božjim, a poslije su ostali samo parovi i ispunili crkvu do posljednjeg mjesta.

Nakon što su poslije sv. Mise ostali samo ženidbeni drugovi, biskup je govorio o svojoj novoizašloj knjizi „Isus silan na djelu“, u kojoj biskup opisuje Isusova čudesa. Biskup je na prikladan način Isusova čudesa iz ondašnjeg vremena prikazao kakvu ona poruku imaju za nas danas, kroz patnju, bol, muku, a nakon svega slijedi obraćenje. Zanimljivo predavanje bračni su parovi pratili s velikom pažnjom i zainteresiranošću. Nakon predavanja biskup je svim nazočnim bračnim parovima poklonio po jednu svoju knjigu, što ih je posebno obradovalo.

Poslije duhovne obnove u crkvi, župnik je sve parove pozvao u župnu dvoranu za mlade, da se svi osjećaju pomlađenima, na čašćenje, tople napitke i druženje, što su oni rado prihvatili, a navratio je i s njima zajedno i župnikom, zadržao u ugodnu razgovoru i o. biskup. Parova je bilo od 1 godine pa do 40.-te braka, a uglavnom su prevladavali bračni parovi srednjih godina. Svi su se na ovaj susret rado odazvali što se pokazalo i lijepim brojem. Još bi ih bilo da nije kod nekog bila spriječena žena, a kod nekog muž, a trebalo je ipak doći zajedno. Nakon susreta predložili su župniku da ne odustaje od ovog „projekta“, jer mnogi samo na ovaj susret dolaze zajedno, jedno uz drugo, ispod ruke. Svakako, večer je bila, duhovna, korisna i rekreativna, a sve je to potrebno. Poslije ove bogate večeri u crkvi i župnoj dvorani, biskupa i njegova tajnika župnik i časne sestre ugostili su u župnoj kući.

{rokbox album=|predavanje2014| title=|Biskup u Stocu održao predavanje za 100 bračnih parova| thumbcount=|49|}images/stories/vijesti/2014/predavanje/*{/rokbox}