Blagoslov i kolaudacija orgulja u Stocu 2013.U nedjelju, 3. studenoga 2013. u stolačkoj župnoj crkvi sv. Ilije Proroka dogodio se veličanstven događaj blagoslova i kolaudacije župnih orgulja.

Sadašnje orgulje u Stocu izradila su braća Link iz Gingen an der Brenz – Njemačka. Oni su bili najbolji đaci od starog E. F. Walckera, koji je izgradio orgulje u zagrebačkoj katedrali. Orgulje su opus 164 izgrađene 1890. za katoličku crkvu sv. Patra i Pavla u Friesenhofenu – Njemačka. Stare su 122 godine i u današnjim cijenama vrijede 250.000 €.

One su danas, po mišljenju vrhunskih stručnjaka, pravo umjetničko remek-djelo. Valja napomenuti da je Stolac imao orgulje, koje su u Domovinskom ratu 1992. stradale od jugočetničke granate i nisu više bile popravljive. Nove su nabavljene zahvaljujući mnogim donatrima i sponzorima, župljanima, iseljenicima i prijateljima, a montirane su nesebičnim radom mnogih župljana, majstora i volontera. Neka ove orgulje sviraju Bogu na slavu, a nama na radost i veselje do konca vjekova, naglasio je župnik u orguljskom prospektu.

Svečanu sv. Misu u 17,00 sati predvodio je don Željko Majić, generalni vikar iz Mostara. U koncelebraciji su još sudjelovali: don Petar Palić, generalni vikar iz Dubrovnika, don Ivica Pervan župnik i dekan s Boninova-Dubrovnik, don Ivo Šutalo župnik Studenaca, don Damjan Raguž, župnik iz Rotimlje i don Rajko Marković, stolački župnik. Poslije su se slavlju priključili i okolni župnici. U prepunu crkvu nazočnih vjernika svečana procesija ušla je na glavna crkvena vrata predvođena križem i svjećama iza kojih se uputilo 30-ak ministranata i svećenici koncelebranti.

Na znak zvona župna orguljašica Matea Maslać po prvi put zasvirala je na orguljama svečani ulaz na radost svega puka Božjega. Crkveni pjevački zbor župe Stolac „Mladi“ predvodio je pučko pjevanje kako bi pjevao sav puk Božji, a stolačka „Klapa 6“ predvodila je Psalam i Aleluju. Stolačku crkvu za ovu zgodu lijepo je dizajnirala i okitila, te u organizaciji pripomogla č. s. Alojzija. Na početku sv. Mise sve je nazočne pozdravio stolački župnik don Rajko, vidno sretan zbog ovog povjesnog dana. Posebno je pozdravio generalnog vikara don Željka, koji je predsjedao sv. Euharistiji uime biskupa Ratka, blagoslovio orgulje i uputio vrlo ljepu i prikladnu propovijed. Potom je pozdravio generalnog vikara iz Dubrovnika don Petra Palića i zahvalio mu što je pronašao i dopratio u Stolac vrsnog orguljaša iz Zagreba Roberta Jakicu, sada bogoslova Sisačke biskupije, koji je poslije sv. Mise održao veličanstven koncert na novim orguljama. Župnik je tada pozdravio sve nazočne svećenike, orguljaša gosp. Roberta Jakicu, Vida Kalebića orguljara iz Njemačke koji je orgulje u Njemačkoj pronašao, dovezao, instalirao i u potpunosti osposobio za crkvenu uporabu. Zatim je dumo pozdravio sve nazočne, zahvalio se svim sponzorima i donatorima iz župe i svijeta i zamolio don Željka za blagoslov. Don Željko je zahvalio župniku na pozdravima, prenio pozdrave biskupa Ratka svima nazočnima i blagoslovio nove orgulje. Zatim je slijedila pjevana sv, Misa u kojoj je svijet zdušno sudjelovao složnom molitvom i skladnom pjesmom.

Poslije sv. Mise sve je nazočne pozdravila studentica Jelena Šutalo sljedećim riječima: Poštovani prijatelji glazbe i dragi ljubitelji orgulja! Sve vas srdačno pozdravljam i najavljujem večerašnji koncert na našim orguljama, o kojima najvažnije podatke imate u prospektu koji se nalazi u vašim rukama. Naše su orgulje pravo umjetničko remek-djelo, na koje smo s pravom ponosni. A sada će koncert na orguljama izvesti gosp. Robert Jakica, orguljaš. Robert je rođen u Petrinji 1984. Osnovno i srednje glazbeno školovanje stekao je u Sisku, a 2009. diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, smjer orgulje. Kao orguljaš nastupa na raznim koncertima u zemlji i inozemstvu, a danas je bogoslov Sisačke biskupije na Katoličkom bogoslovnim fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Sve ostale podatke o orguljašu možete pročitati u vašem prospektu.

Zatim je voditeljica najavila polsatni program večeri od 4 svjetska skladatelja J. P. Sweelinck: More palatino; G. Muffat: Toccata duodecima et ultima; Nepoznati skladatelj (Klanjec, Franjevački samostan): Andante; J. S. Bach: O Mensch bewein` dein Sünde gross i J. S. Bach: Preludij i fuga u C duru, koji je na orguljama održao  gosp. Jakica. Svijet je sve skladbe pozorno slušao i oduševljeno burnim pljeskom popratio, a na kraju je sve mnoštvo ustalo i dugotrajnim pljeskom nagradilo vrsnog orguljaša.

Na kraju je župnik zahvalio predvoditelju misnog slavlja don Željku, generalnom vikaru iz Dubrovnika don Petru, orguljašu Robertu Jakici, orguljaru Vidu Kalebiću, svim svećenicima i okupljenim vjernicima te sve pozvao na čašicu pića i razgovora pred župnu crkvu, a poslije svećenike i goste na prikladan domjenak u župnu dvoranu. Svećenici su poslije, na poziv župnika, navratili na kavu i u župnu kuću gdje ih je lijepo ugostila č.s. Slava. Ovo je bila velika i veličanstvena večer u Stocu, koja će se dugo pamtiti. Bogu hvala.

{rokbox album=|kolaudacija2013| title=|Blagoslov i kolaudacija orgulja u Stocu 2013.| thumbcount=|18|}images/stories/vijesti/2013/kolaudacija/*{/rokbox}

1. dio

{flv}kolaudacija1{/flv}

2. dio

{flv}kolaudacija2{/flv}