Blagoslov kapele na Poplatu župa Stolac 2018. Na blagdan sv. Josipa Radnika u utorak 1. svibnja 2018. pod svečanom sv. Misom u 9,00 sati, po dozvoli biskupa Ratka, stolački župnik don Rajko Marković blagoslovio je kapelicu u selu Poplat, stolačka župa.

Prije sv. Mise organizirano je polaganje vijenca i paljenje svijeće na grob pokojnog Stanislava Marića, hrvatskog branitelja kojemu je upravo tada bila godišnjica njegove smrti, kad je dao svoj mladi život za hrvatski narod u Domovinskom ratu. Na kraju komemoracije Dumo je predmolio Očenaš i svi smo se uputili prema kapeli.

Na početku je Dumo pročitao molbu upućenu biskupu uime mještana i u svoje ime da nam biskup dođe blagosloviti kapelu i zvono, a zatim je pročitao i biskupovu dozvolu stolačkom župniku za blagoslov i uime biskupovo i u svoje osobno čestitao svima izgradnju ovog Božjega zdanja. Na ovaj blagoslov okupilo se dosta svijeta sa svih strana iz stolačkoga kraja i okolnih župa. Mještani su u posljednje vrijeme u dogovoru sa župnikom, napravili kapelu, postavili zvono i uredili grobove i grobnice svojih pokojnika. Na početku je župnik sve pozdravio, svima zahvalio, te izrazio veliku radost povodom ovoga blagoslova i zajedničkog susreta, a potom je blagoslovio kapelu i zvono na čast sv. Josipa Radnika, pa će se tako godišnja sv. Misa slaviti u ovoj kapeli 1. svibnja kad i kalendarski slavimo sv. Josipa Radnika, kojega su mještani, u dogovoru sa župnikom, izabrali za svoga zaštitnika i to će biti glavni godišnji skup mještana i njihovih gostiju i prijatelja. Ukopnici ovoga groblja su Poplaćani: Radići, Marići i Krešići. Za vrijeme sv. Mise domaći mladi su čitali, posluživali, ministrirali, predmolili, zvonili… a prije sv. Mise domaćini su sve pripremili i vrlo lijepo organizirali. Na kraju Mise Dumo je još jedanput svima čestitao te konstatirao da je ova kapelica sa zvonom danas ovdje jedno veliko i crkveno i nacionalno djelo, koje svjedoči našu vjeru na ovim prostorima. Na kraju duhovnog programa okupljenim vjernicima biranim riječima obratio se mještanin Zvonko Marić i zahvalio svima koji su doprinijeli ovom današnjem slavlju i izgradnji kapelice.

Poslije sv. Mise ukopnici ovog groblja priredili su svečani ručak za sve nazočne pod šatorom podignutim za ovu zgodu. Dumo je jelo, piće i sve nazočne na početku blagoslovio i svima zaželio ugodan boravak i prijateljsko druženje na rodnom ognjištu. Bilo je lijepo vidjeti i veliki broj djece koji će sigurno najbolje ovaj događaj upamtiti i u budućnosti nadolazećim pokoljenjima prepričavati da se ne zaboravi. Neka dobri Bog svima živima udijeli dobro zdravlje i svoj blagoslov, a pokojnima vječno mjesto u nebeskom kraljevstvu.

{rokbox album=|kapela| title=|Blagoslov kapele na Poplatu župa Stolac 2018.| thumbcount=|29|}images/stories/vijesti/2018/poplat/*{/rokbox}