Blagoslov kipa sv. Ilije Proroka na Trgu kod crkve, prije sv. Mise u 11,00 sati, Ilindan, 20. srpnja 2012. - Župnikova riječBraćo i sestre, okrenimo se sada prema Trgu sv. Ilije Proroka na kome je postavljen njegov kip, koji će na početku današnjeg slavlja biti blagoslovljen, a iz crkve nam dolazi svečana procesija na Trg sv. Ilije. Naprijed ide križ, svijeće, pa zastave koje nose naši momci, zastava sv. Ilije, Papina zastava, zastava hrvatskog naroda i naša stolačka zastava, zatim idu naši ministranti, svećenici, pa biskup. 

Sada će nam, braćo i sestre, mons. dr. Dražen Kutleša, biskup porečki i pulski blagosloviti Kip sv. Ilije Proroka, našega zaštitnika, ali i velikog proroka Staroga Zavjeta, koji je neumorno branio vjeru u pravoga i jedinoga Boga, kip je podignut njemu na čast, a nama na štovanje. Veličanstveni kip sv. Ilije visok je 3 m., a iz Zagreba dovezen u Stolac, 6. lipnja 2012., te u 14,00 s. postavljen na pripremljeno kameno postolje, visoko 2,80 m., na njegovu Trgu kod naše župne crkve, koja također nosi njegov naslov.

Naručitelj i investitor: Župni ured Stolac, projektant: dipl. ing. arh. Robert Raguž, kip izradio, po mišljenju mnogih, najpoznatiji živući hrvatski akad. umjetnik prof. gosp. Kuzma Kovačić, koji je izradio Oltar Domovine na Medvedgradu u Zagrebu i uradio sav kovani novac RH, te mnoga druga velebna djela u Domovini i po svijetu, a upravo je toga dana, kad je kip stigao u Stolac, svečano primljen u HAZU u Zagrebu i tako postao akademik, najveći gradus koji može jedan znanstvenik i umjetnik postići za vrijeme svoga života. Odmah sam ga nakon postavljanja kipa nazvao, čestitao, pozvao ga u Stolac za Ilindan, obećao doći i evo ga danas s nama u Stocu. Srdačan pozdrav i iskrena dobrodošlica. Kip je u bronci odlila: „Ljevaonica umjetnina Ujević, Zagreb“, postolje uradilo poduzeće „Granitart“ Domanovići-Čapljina od našeg domaćeg kamena iz kamenoloma s Gornjeg Brštanika.

Ovih dana kip je osvjetljen i sva druga infrastruktura stručno je urađena. Kip, koji je sigurno „remek-djelo“ bit će blagoslovljen danas na Ilindan, 20. srpnja 2012. prije početka sv. Mise u 11,00 sati, po dozvoli našega biskupa Ratka, a po rukama mons. dr. Dražena Kutleše biskupa porečkog i pulskog. Svoje priloge za ovo velebno djelo daju naši vjernici iz župe i svijeta, a najveći dio pomoći u ostvarenju ovoga djela, kao i osiguranju kredita – sredstava za izgradnju Spomenika u vidu jamstva dali su ideju suorganizatori Raguži, srodnici i prijatelji kroz svoje organizacijske ogranke: Hercegovina, Slavonija, Zagreb i Dubrovnik, a svim ljudima dobre volje koji se žele uključiti sudjelovanjem u ostvarenju ovoga velebnog djela vrata su uvijek otvorena i svi dobro došli.
A sada ćemo zamoliti našeg biskupa Dražena da nam po dozvoli biskupa Ratka blagoslovi ovaj Spomenik.

Blagoslov Kipa Sv. Ilije na Trgu pred crkvom, Ilindan, 20.VII. 2012. u 11,00 s.
Blagoslovio: Mons. dr. Dražen Kutleša, biskup porečki i pulski

S. Pomoć je naša u imenu Gospodina.
N. Koji je stvorio nebo i zemlju.
S. Gospodine usliši molitvu moju.
N. I vapaj moj k tebi da dođe.
S. Gospodin s vama.
N. I s duhom tvojim.

Pomolimo se!

Svemogući vječni Bože, ti ne braniš praviti likove svojih svetih da svaki put, kad ih pogledamo tjelesnim očima, razmišljamo u pameti djela i sveti život svetaca zato da ih nasljedujemo: dostoj se, molimo, blago+sloviti i posvetiti ovaj kip koji je načinjen na čast i spomen svetoga Ilije Proroka. Daj svakomu koji bude pred njim ponizno častio i poštivao svetoga Iliju da njegovim zaslugama i zauzimanjem postigne od tebe milost u sadašnjosti a vječnu slavu u budućnosti. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

I blagoslov Boga Svemogućega Oca i Sina i + Duha Svetoga, sišao na ovaj kip i sve vas i ostao vazda. Amen.      

(blagoslovi blagoslovljenom vodom)

*A sada će nam otac biskup izmoliti blagoslov „Urbi et orbi – Gradu i svijetu“ po zagovoru sv. Ilije Proroka.

    Blagoslov….

*A sada procesija kreće prema vanjskom – glavnom oltaru istim onim redoslijedom kojim je došla na Trg sv. Ilije. Pjevači, ulazna pjesma…

Blagoslov kipa sv. Ilije Proroka na Trgu kod crkve, prije sv. Mise u 11,00 sati, Ilindan, 20. srpnja 2012. - Župnikova riječ