Blagoslov zvona i zvonika na Komanju brdu na Lučindan 2014.U subotu na Lučindan, 18. listopada 2014. na Komanju brdu, župa Stolac, stolački župnik don Rajko Marković, po dozvoli mjesnog biskupa Ratka Perića, blagoslovio je novo zvono i zvonik pod sv. misom u 11,00 sati, kad inače bude godišnja sv. Misa na Komanju brdu za dan njihova zaštitnika sv. Luke evanđeliste.

Najprije je don Rajko pročitao dekret biskupa Ratka kojim ga ovlašćuje da obavi ovaj blagoslov, te prenio svim nazočnima biskupov blagoslov i pozdrav, a zahvalu svima onima koji su podigli kapelicu, zvonik i zvono. Poslije je župnik pozdravio sve nazočne mještane, iseljenike, goste i prijatelje, a bilo ih je 154 što je do sada rekordan broj, te obavio blagoslov zvona i zvonika, nakon čega je slavljena svečana sv. Misa.

Pod sv. Misom župnik je uputio nazočnom puku prikladnu propovijed o sv. Luki, u kojoj se malo osvrnuo i na povijest stolačkog kraja, jer je ovdje bilo vjernika koji su po prvi put u župi Stolac, a došli su kao prijatelji stolačkih vjernika.

Kapelica sv. Luki na Komanju brdu sagrađena je 1956. pod vodstvom pok. Lazara Mustapića. Obnovljena je 2004. zalaganjem mještanina Pave Mustapića. Oltar je darovao i postavio u kapelu iseljenik s Komanja brda iz Župe dubrovačke Nikola Brać, a zvono i zvonik poklonio je svome mjestu unuk pok. Lazara, a sin pok. Joze, Ivan Mustapić iz Zagreba. Prvi put zazvonio je novim zvonom Ivan Mustapić iz Stoca, a njegova unuka Sara odsvirala je i otpjevala nekolike pjesme na violini.

Mladi, čiji su roditelji porijeklom s Komanja brda, pod sv. Misom su pjevali, čitali, ministrirali i posluživali. Svi su se mještani, iseljenici i prijatelji Komanjana uključili u akciju organiziranja i pripremanja ovoga slavlja kako bi svima na Komanju brdu ovaj dan bilo što ljepše, jer ovo je bio dan za pamćenje. Na kraju sv. Mise okupljenom puku su se obratili mještani, Željko Mustapić Zdravkov iz Mostara, Pavo Mustapić iz Stoca i Ivan Mustapić pok. Joze iz Zagreba. Svi su izrekli pohvalne riječi zahvale za ovaj veličanstven dan.

Poslije sv. Mise nastavilo se pučko slavlje u blizini groblja uz prigodno čašćenje, ugodno druženje i prijateljski razgovor u želji da se i ubuduće nastave ovakvi skupovi pa makar i jednom godišnje. Najstariji stanovnik Komanja brda Andrija Raič nije krio oduševljenje ovim događajem, a pričao je i zanimljive zgode iz starine koje su decenijama obilježavale život na Komanju brdu. Bože svim živima blagoslov i dobro zdravlje ma gdje bili, a mrtvima pokoj vječni u nebeskoj diki.

{rokbox album=|lucindan2014| title=|Blagoslov zvona i zvonika na Komanju brdu na Lučindan 2014.| thumbcount=|20|}images/stories/vijesti/2014/lucindan/*{/rokbox}