Pastoralno-duhovni centar Trebinjsko-mrkanske biskupijeU sastavu Ilindanskih svečanosti, a povodom Trodnevnice za Ilindan, koji je patron župe, dan grada i općine u prvoj večeri, 17. srpnja organizirana su dva događaja. Prvi duhovni: najprije u 18,00 sati u Biskupijskom centru, upriličena je sv. ispovijed s više svećenika gdje se vjerni puk pobožno ispovijedao. U 19,00 sati slijedila je svečana sv. Misa koju je u koncelebraciji većeg broja svećenika predvodio mjesni biskup Ratko. Svečana procesija s križem i svijećama te 30-ak stolačkih ministranata izišla je iz Biskupijskog centra na pokrajnji izlaz i ušla u šaroliko počasno peredavanje folklornih društava u narodnim nošnjama koji su u velikom broju pristigli na Blagoslov Biskupijskog centra i Desetu večer folklora u Stocu.

Na početku je pozdravno slovo održao kancelar biskupije don Ante Luburić, a potom je biskup Ratko Blagoslovio Biskupijski centar, nakon čega su don Ante i župnik don Rajko blagoslovljenom vodom i kadionicom prošli kroz cijeli objekt. Slijedila je sv. Misa pod kojom je pjevao stolački Veliki zbor Mladi pod vodstvom sestre Alojzije. Pod sv. Misom biskup je održao prikladnu i sadržajnu propovijed prošavši kroz povijest od prvih kršćanskih početaka u Stocu pa sve do današnjih dana. Poslije sv. Mise svi uzvanici i gosti pozvani su na domjenak i prijateljsko druženje u Biskupijski centar, a za ostali okupljeni puk napravljena je stanka od 20-ak minuta.

U 20,30 sati započela je Deseta večer folklora u Stocu na Centru u kojoj je sudjelovalo 12 Društava pristiglih iz svih krajeva „gdje Hrvati dišu“ od Konavala, preko Stoca do Đakova. Svi su oni na poztiv dvoje voditelja programa Ante Marijanovića i Jelene Šutalo prešli u pjesmi i igri preko glavne pozornice. Zatim je župnik don Rajko Marković, ne krijući svoju veliku radost, sve nazočne pozdravio rječima: „Hvaljen Isus i Marija! Pozdravljam vas sve draga braćo i sestre okupljene u ovako velikom broju ovdje pokraj našeg Biskupijskog centra a u sjeni našeg gradskog zvonika s kojeg milozvučno zvone tri skladna zvona. Dobro došli u Stolac na Centar i ugodno se osjećajte i u toj namjeri da nam svima večeras bude lijepo ovu Desetu večer folklora u Stocu proglašavam otvorenom“.

Nakon toga slijedili su bogati programi svih 12 folklornih društava i klapa što je okupljeni puk svaki put popratio gromoglasnim pljeskom. Kako je koje društvo nastupalo odmah je išlo na večeru, a potom nazočilo odvijanju programa. Poslije je župnik svima podijelio zahvalnice i prigodne darove te zahvalio svim društvima i  voditeljima  programa. Poslije je slijedio petominutni veličanstveni Vatromet na opću radost svega nazočnog mnoštva. Nakon Vatrometa domaći bend „Planet“ sve je dignuo na noge najprije hercegovačkom trusom i bosanskim izvornim kolom, a onda su slijedile popularne pjesme koje je mnoštvo s oduševljenjem prihvaćalo i sudjelovalo. Sve je završilo oko jedan sat poponoći u najboljem miru, redu i općem zadovoljstvu. Svu organizaciju uz župnika i časne sestre iznijeli su mladi Stoca i mnogi volonteri. Bogu hvala!

{rokbox album=|folklori2013| title=|Blagoslovljen Biskupijski duhovno-kulturni centar u Stocu i Proslavljena „Deseta večer folklora“ na Centru grada Stoca| thumbcount=|111|}images/stories/vijesti/2013/folklori/*{/rokbox}