ILINDAN: Blagoslov Spomenika prije sv. Mise – Župnikova riječSada će nam, braćo i sestre, Mons. Petar Rajič, nadbiskup i nuncij blagosloviti Spomenik podignut žrtvama Drugog svjetskog i Domovinskog rata župe Stolac. Projektant je Ing. Robert Raguž iz Stoca, Epitaf sastavio: Mijo Maslać iz Čapljine, a glasi: “Domovino ljubismo te radi bitka tvog, žrtvu našu za slobodu nagradit će Bog”.

Izvođač: Poduzeće za obradu kamena „Granitart“ Domanovići – Čapljina. Investitor: Župa Stolac sa svojim župljanima i prijateljima iz Domovine i svijeta. Na Spomeniku je iz Drugog svjetskog rata 666 župljana, a od toga preko 70% mladića i 3 svećenika rodom iz župe, dakle 669 žrtava, a iz Domovinskog rata 14 poginulih iz naše župe. Svi su oni ovdje zapisani: Imenom i prezimenom, s godinom rođenja i smrti. Ako tko želi više saznati o njihovom stradanju neka pogleda u knjizi: „Stradanje Hrvata tijekom Drugog svjetskog rata i poraća u Istočnoj Hercegovini“. Mnoga su sela u našoj župi podigla spomenike u svojim mjestima, ali smo držali potrebnim da se sagradi jedan zajednički Spomenik kod naše župne crkve da se možemo na jednom mjestu za njih Bogu pomoliti. Spomenik je koštao 35.000 KM. Hvala svima koji su sudjelovali u ovoj izgradnji, na bilo koji način. A sada ćemo zamoliti našeg nabiskupa i nuncija Petra da nam, po dozvoli biskupa Ratka, blagoslovi ovaj Spomenk.

Blagoslov Spomenika pred crkvom, Stolac-Ilindan, 20. srpnja 2011. u 11,00 s.

Blagoslovio: Mons Petar Rajič, nadbiskup i nuncij

S. Pomoć je naša u imenu Gospodina.

N. Koji je stvorio nebo i zemlju.

S. Gospodine usliši molitvu moju.

N. I vapaj moj k tebi da dođe.

S. Gospodin s vama.

N. I s duhom tvojim.

Pomolimo se!

Svemogući   vječni   Bože,  mi  smo  se  danas okupili  ovdje  kod  Spomen – obilježja podignutog  poginulim  župljanima župe Stolac iz Drugog svjetskog  i Domovinskog  rata. Stojimo ovdje pred ovim Spomenikom puni zahvalnosti i ponosa na ovu našu braću  i sestre, koji su dali ono najvrijednije što  su  imali za  našu slobodu, svoje živote. Krist Isus jednom reče: „Nema veće ljubavi od ove da  tko život  svoj  položi za svoje prijatelje“. Oni su svoje živote  dali za  nas  i  za našu  slobodu.  Mi  to  cijenimo,  duboko ih poštujemo i  za  njih se  Bogu  molimo. Zato  je dostojno i pravedno i svake hvale  vrijedno što  smo  im  se odužili i na ovaj  način. To  su oni  zaradili.  Neka  ih  dobri  Bog  nagradi vječnim životom u kraljevstvu nebeskom. A  sada  blagoslivljem  ovaj  Spomenik + podignut njima na spomen, a nama na trajno sjećanje.

Ovaj Spmenik i  sve  vas  blagoslovio Svemogući Bog + Otac i Sin i Duh Sveti.

Amen. (blagoslovi blagoslovljenom vodom)

{rokbox album=|Spomenik| title=|ILINDAN: Blagoslov Spomenika prije sv. Mise – Župnikova riječ| thumbcount=|3|}images/stories/vijesti/spomenik2011/*{/rokbox}