Bogojavljenje – Sveta Tri Kralja - Vodokršte u Stocu 2016.U srijedu, na Bogojavljenje, 6. siječnja 2016. u stolačkoj župnoj crkvi sv. Ilije Proroka bilo je vrlo lijepo i svečano. Puna crkva naroda i plato pred crkvom, pun kor pjevača, pun oltar ministranata, ispred oltara puno male djece, a dan malo kišan, ali pogodan za privući u crkvu sve ljude dobre volje.

Ovako veliki skup puka Božjega privukao je stari katolički običaj: „blagoslova soli i vode“ koje vjernici nakon blagoslova nose svojim kućama, te blagoslivljaju kuće, staje, torove, ljanjike, polja, njive usjeve i sve ono što služi ljudskome rodu.

U 11,00 sati zazvonila su sva tri župna zvona, a onda je ministrantska svita, njih tridesetak, sa župnikom don Rajkom izišla na oltar iz sakristije, a kor je započeo, a sav puk prihvatio lijepu božićnu pjesmu: Radujte se narodi. Župnik je na početku sve nazočne pozdravio i najavio blagoslov soli i vode, te rastumačio ovaj prastari kršćanski običaj. Nakon blagoslova slijedila je svečana sv. Misa, Dumina propovijed, a veliki dio vjernika pristupio je sv. Pričesti.

Nakon sv. Mise svijet se poklonio malom Isusu u jaslicama pred oltarom, a zatim se malo zadržao u ugodnu razgovoru, uz čašicu pića, pred župnom crkvom, jer se danas zaista u crkvi i pred crkvom okupila čitava stolačka župa. Studio-Plus-Stolac svojim je fotosima, kao i uvijek, popratio ovaj lijepi današnji događaj, da se ne zaboravi. Bogu hvala!

{rokbox album=|bogojavljenje| title=|Bogojavljenje – Sveta Tri Kralja – Vodokršte u Stocu 2016.| thumbcount=|28|}images/stories/vijesti/2016/bogojavljenje/*{/rokbox}