Božić u Stocu 2017. Pripreme za slavlje Božića u stolačkoj župi tekle su i ove godine vrlo intenzivno. Posebno su se uključili djeca i mladi sa svojim Dumom Rajkom i časnim sestrama Slavom i Alojzijom. Postavili smo na početku Došašća Jaslice na Centru grada, a poslije i Jaslice i božićne jelke u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka.

Ove je godine, na Badnju večer, HKUD „Stolac“ u suradnji s Dumom izvelo vrlo uspješan „Božićni koncert“ u 23,15 sati u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u Stocu, koji je poslužio kao prikladan uvod u ponoćnu sv. Misu. Na početku večeri Jelena Šutalo članica Folklora sve je lijepo pozdravila, svima čestitala Badnju večer i okupljenom puku ukratko predstavila župno Folklorno društvo ovim riječima:

Dragi posjetitelji, cijenjeni gosti i prijatelji, okupljeni na ovom „Božićnom koncertu“ na Badnju večer u našoj župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u Stocu. Uime našeg HKUD „Stolac“ sve vas srdačno pozdravljam, na čelu s našim župnikom don Rajkom i časnim sestrama Slavom i Alojzijom. Naše Društvo proslavilo je ove 2017. godine svoju 15.-tu obljetnicu svoga postojanja i djelovanja i sastavni je dio Velikoga župnog pjevačkog zbora “Mladi“ koje pjeva na svečanim župnim Misama. Društvo je, uz veliku zainteresiranost stolačke mladeži, osnovao dumo Rajko 20. listopada 2002. godine i od početka folklorno vodi i duhovno prati ovo naše mlado stolačko Društvo, koje okuplja isključivo mladiće i djevojke stolačke župe. Sada brojimo 100 članova te njegujemo, pjevamo, plešemo, sviramo, igramo i promoviramo pjesme i običaje Hrvata stolačkoga kraja. Nastupali smo do sada preko 290 puta: kod kuće, po Bosni i Hercegovini, Boki Kotorskoj, Hrvatskoj, Austriji i Njemačkoj. Više puta smo nastupali na “Đakovačkim vezovima“, “Vinkovačkim jesenima” i na Međunarodnoj Smotri Folklora u Zagrebu. Izdali smo svoj CD i DVD. Svake smo godine domaćini Ilindanskih slavlja u Stocu za Patron župe i Dan grada i općine, te organizatori raznih kulturnih manifestacija u našemu gradu. Večeras, u dogovoru s našim Dumom, odlučili smo vam pokloniti polsatni Božićni koncert poznatih božićnih pjesama, a kažu da su naše božićne hrvatske pjesme jedne od najljepših na svijetu. Sastavni dio našega Društva je Djevojačka skupina „Angelus“ koja će večeras poslije prvog bloka pjesama otpjevati božićnu pjesmu: „Dođite vjerni“, a naša Pjevačka skupina „Vidoštačka kraljica“ otpjevat će također jednu božićnu pučku pjesmu: „Dubrovačka kolenda“ poslije drugog bloka pjesama. Za orguljama je članica našeg Folklora Emma Raguž, a dirigira naša članica Matea Maslać. Želim svima ugodnu i lijepu ovu zajedničku Badnju večer.

Nakon najave krenuo je „Božićni koncert“ poznatih hrvatskih božićnih pjesama: Radujte se narodi, Kirie eleison, Svim na zemlji, Djetešce nam se rodilo, Veselje ti navješćujem, Veseli se Majko Božja, U se vrijeme godišta, Narodi nam se Kralj nebeski i Tri kralja jahahu, uz dvije pjesme naših pjevačkih skupina. Poslije Koncerta, Jelena je svima zahvalila na nazočnosti i sve pozvala da se u tišini svoga srca i duše pripreme za ponoćnu sv. Misu. I tako je završio službeni program pred samu Ponoćku.

Poslije programa, točno u ponoća, započela je sv. Misa Ponoćka, koju je predvodio i uputio nazočnom puku prikladnu propovijed stolački župnik don Rajko. Liturgijsko pjevanje pod sv. Misom predvodio je Župni pjevački zbor „Mladi“ sastavljen od župnih pjevačkih zborova i Folklora u kojima uglavnom pjevaju mladi, koji u božićno vrijeme zajednički predvode liturgijsko pučko pjevanje pod sv. Misama u kojima se i okupljeni puk uključi, pa to zaista bude lijepo i za uho i za srce. Nakon Ponoćke svijet se zadržao vani pred crkvom u ugodnu razgovoru i čestitanju uz čašicu pića i osvježenja, a stolačko Folklorno društvo povelo je pučko slavlje u kolu i pjesmi pučkoga „veselanja“ što je posebno svojstveno stolačkom kraju. Poslije je puk krenuo svojim kućama gdje se nastavilo obiteljsko slavlje.

Na sami Božić slavljena je svečana sv. Misa u 11,00 sati koju je predvodio naš Dumo, a pjevao Mješoviti zbor „Mladi“, umjesto propovijedi Dumo je puku pročitao božićnu čestitku našega biskupa Ratka, a na kraju čestitao Božić svemu puku stolačkomu u svoje ime, uime naših časnih sestara i uime svih čestitara iz Domovine i iz svijeta. Za vrijeme Pričesti sav okupljeni svijet se pobožno pričestio. Poslije svega duhovnog programa u crkvi i pučkog „veselanja“ u kolu i pjesmi pred crkvom uz čašicu domaćeg pića i prigodnog čestitanja, stolački puk se uputio svojim kućama na obiteljsko slavljenje blagdana Božića.

Ovih svetih dana crkva je stalno bila dupkom puna, veliki su redovi za sv. Pričest, a tu je i veliki broj naših iseljenika iz čitavoga svijeta, koji su za ove radosne dane došli svojim obiteljima u Stolac i okolicu. Kako je lijepo kad se obitelj za božićne dane nađe sva na okupu. Bože daj, da ubuduće imamo što više sretnih, dobrih i svetih kršćanskih obitelji u našem hrvatskom narodu i u čitavom svijetu. Poslije Ponoćke i božićne Pučke svete Mise naš Dumo je vani počastio okupljeni svijet čašicom pića, koje su posluživali stolački momci, a domaći Folklor predvodio je u crkvenom dvorištu pučko slavlje kroz pjesmu, kolo i „veselanje“ u što se uključio i nazočni Božji puk, pa je sve to davalo jedan lijepi božićni ugođaj u kojemu smo se svi ugodno osjećali. Božić je zaista najradosniji kršćanski blagdan koji ljude zbližava i međusobno i s Bogom u miru, radosti i veselju. Sve je stolačke božićne događaje prigodnim fotosima popratio i za povijest zabilježio Foto studio Raguž-Sliko.