Božić u Stocu 2019. Pripreme za slavlje Božića u stolačkoj župi tekle su i ove godine vrlo intenzivno. Čitava se župa aktivirala, a posebno su se uključili djeca i mladi sa svojim dumom Rajkom. Postavili smo na početku Došašća Jaslice na Centru grada, mladi su postavili i okitili veliki bor, a poslije smo aranžirali i Jaslice i božićne jelke u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka.

Ove su godine, na Badnju večer, tri naša župna zbora u suradnji s Dumom izveli vrlo uspješan „Božićni koncert“ u 23,30 sati u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u Stocu, koji je poslužio kao prikladan uvod u ponoćnu sv. Misu.

Na početku večeri Dumo je svim vjernicima, u dobro popunjenoj crkvi, čestitao Badnju večer i izrazio radost što smo se zajednički okupili u ovoj svetoj Božićnoj noći, a zatim je voditeljica programa Antea Aleksić sve je lijepo pozdravila, svima čestitala Badnju večer i okupljenom puku najavila Glazbeni program večeri:

„Večeras, u dogovoru s našim Dumom, odlučili smo vam pokloniti polsatni Božićni koncert poznatih božićnih pjesama, a kažu da su naše božićne hrvatske pjesme najljepše na svijetu. U programu će sudjelovati naši župni pjevački zborovi: HKUD „Stolac“, Djevojačka pjevačka skupina „Angelus“ i Dječji zbor „Modra rijeka“. U ovoj svetoj noći kad cijeli svijet odiše tišinom i mirom, sve je u nadi iščekivanja dolaska malog Kralja našeg Spasitelja. Novorođenog Kralja svi željno očekujemo i želimo da se rodi ne samo u betlehemskoj štalici, nego i u našim srcima. Stoga otvorimo svoja srca milosnom pohodu novorođenog Kralja kroz pjesmu mladih zborova naše stolačke župe. Uživajmo u pjesmi i glazbi!“

Nakon najave krenuo je „Božićni koncert“ poznatih hrvatskih božićnih pjesama. Poslije Koncerta, Antea je svima zahvalila na nazočnosti i sve pozvala da se u tišini svoga srca i duše pripreme za ponoćnu sv. Misu. I tako je završio službeni program pred samu Ponoćku.

Poslije programa, točno u ponoća, započela je sv. Misa Ponoćka, koju je predvodio i uputio nazočnom puku prikladnu propovijed domaći sin don Ivan Marčić u koncelebraciji stolačkog župnika don Rajka. Liturgijsko pjevanje pod sv. Misom predvodio je Župni pjevački zbor „Mladi“ sastavljen od župnih pjevačkih zborova i Folklora u kojima uglavnom pjevaju mladi, koji u božićno vrijeme zajednički predvode liturgijsko pučko pjevanje pod sv. Misama u kojima se i okupljeni puk uključi, pa to zaista bude lijepo i za uho i za srce. Nakon Ponoćke svijet se zadržao vani pred crkvom u ugodnu razgovoru i čestitanju uz čašicu pića i osvježenja, a stolačko Folklorno društvo povelo je pučko slavlje u kolu i pjesmi pučkoga „veselanja“ što je posebno svojstveno stolačkom kraju. Poslije je puk krenuo svojim kućama gdje se nastavilo obiteljsko slavlje.

Na sami Božić slavljena je svečana sv. Misa u 11,00 sati koju je predvodio opet naš domaći sin don Ivan Marčić skupa s našim Dumom, a pjevao Mješoviti zbor „Mladi“, don Ivan je poslije Evanđelja uputio nazočnima prigodnu propovijed, a na kraju je dumo Rajko puku pročitao božićnu čestitku našega biskupa Ratka, te poslije čestitao Božić svemu puku stolačkomu u ime don Ivanovo, u svoje ime i uime svih čestitara iz Domovine i iz svijeta. Za vrijeme Pričesti sav okupljeni svijet se pobožno pričestio. Poslije svega duhovnog programa u crkvi i pučkog „veselanja“ u kolu i pjesmi pred crkvom uz čašicu domaćeg pića i prigodnog čestitanja, stolački puk se uputio svojim kućama na obiteljsko slavljenje blagdana Božića.

Ovih svetih dana crkva je stalno bila dupkom puna, veliki su redovi za sv. Pričest, a tu je i veliki broj naših iseljenika iz čitavoga svijeta, koji su za ove radosne dane došli svojim obiteljima u Stolac i okolicu. Kako je lijepo kad se obitelj za božićne dane nađe sva na okupu. Bože daj, da ubuduće imamo što više sretnih, dobrih i svetih kršćanskih obitelji u našem hrvatskom narodu i u čitavom svijetu. Pod sv. Misama na Ponoćki i na Božić misna čitanja i molitve vjernika čitali su naši mladi. Poslije Ponoćke i božićne Pučke svete Mise naš Dumo je vani počastio okupljeni svijet čašicom pića, koje su posluživali stolački momci, a domaći Folklor predvodio je u crkvenom dvorištu pučko slavlje kroz pjesmu, kolo i „veselanje“ u što se uključio i nazočni Božji puk, pa je sve to davalo jedan lijepi božićni ugođaj u kojemu smo se svi ugodno osjećali. Božić je zaista najradosniji kršćanski blagdan koji ljude zbližava i međusobno i s Bogom u miru, radosti i veselju. Sve je stolačke božićne događaje prigodnim fotosima popratio i za povijest zabilježio Foto studio Raguž-Sliko iz Stoca.