Pripreme za slavlje Božića u stolačkoj župi tekle su i ove godine vrlo intenzivno. Čitava se župa aktivirala, a posebno su se uključili djeca i mladi sa svojim dumom Rajkom. Postavili smo na početku Došašća Jaslice na Centru grada, mladi su postavili i okitili veliki bor, a poslije smo aranžirali i Jaslice i božićne jelke u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka.

Ove godine, na Badnju večer nije bilo uobičajenog „Božićnog koncerta“ pred Ponoćku, radi pandemijske situacije, pa je tako i termin Ponoćke s ponoća prebačen na 20,00 sati, što je svijet vrlo razumno prihvatio i na vrijeme došao u crkvu i pred crkvu, tako da su i crkva i crkveno dvorište bili dobro popunjeni. Dumo je prije sv. Mise s ambona pozdravio okupljene vjernike, zaželio im sretnu Badnju večer i najavio program večeri. Nakon toga zazvonila su sva tri župna zvona i obznanila svečano sveto misno slavlje pod kojim će se proslaviti rođenje Sina Božjega.

Kad su zvona stala, točno u 20,00 sati, svečana povorka predvođena ministrantima izišla je na oltar skupa sa župnikom, a s kora su se oglasile župne orgulje i župni zbor započeo je, a sav puk gromoglasno prihvatio ulaznu pjesmu: „Radujte se narodi“. Sv. Misu predvodio je stolački župnik, koji je na početku, poslije ulazne pjesme, sve nazočne pozdravio, svima zaželio srdačnu dobrodošlicu u ovoj svetoj božićnoj noći, najradosnijoj u čitavoj godini, zatim sve pozvao na iskreno kajanje i pobožno sudjelovanje u sv. Misi. Ministranti su pod sv. Misom posluživali, mladi čitali misna čitanja, liturgijsko pjevanje predvodio je Župni pjevački zbor „Mladi“ sastavljen od župnih pjevačkih zborova i Folklora u kojima uglavnom pjevaju mladi, koji u božićno vrijeme zajednički predvode liturgijsko pučko pjevanje pod sv. Misama u kojima se i okupljeni puk uključi, pa to zaista bude lijepo i za uho i za srce. Poslije Evanđelja župnik je okupljenom puku uputio prikladnu propovijed u kojoj je naglasio kako u Betlehemu ne bijaše mjesta za Isusa, pa se rodio u štalici, ali zato mu mi, braćo i sestre, otvorimo svoja srca i vrata naših obitelji da nam Isus bude dragi gost ne samo večeras, sutra i u božićnom vremenu, nego u čitavom našem životu, jer tko Boga stavi na prvo mjesto, Bog će sve ostalo lijepo posložiti. Pod sv. Misom mnogo se svijeta pričestio što je dugo i potrajalo, jer je ovih dana bila velika ispovijed po svim stolačkim župama. Nakon sv. Mise svijet se zadržao vani pred crkvom u ugodnu razgovoru i čestitanju uz čašicu pića i osvježenja, a stolačko Folklorno društvo povelo je pučko slavlje u pjesmi pučkoga „veselanja“ što je posebno svojstveno stolačkom kraju. Poslije je narod krenuo svojim kućama gdje se nastavilo obiteljsko slavlje.

Na sami Božić slavljena je svečana sv. Misa u 11,00 sati koju je predvodio opet naš stolački župnik, a pjevao Mješoviti zbor „Mladi“, don Rajko je poslije Evanđelja puku pročitao božićnu čestitku našega biskupa Petra, te poslije čestitao Božić svemu puku stolačkomu u ime svoje i uime svih čestitara iz župe, Domovine i svijeta. Za vrijeme Pričesti okupljeni svijet se pobožno pričestio. Poslije svega duhovnog programa u crkvi i pučkog „veselanja“ pred crkvom uz čašicu domaćeg pića i prigodnog čestitanja, stolački puk se uputio svojim kućama na obiteljsko slavljenje blagdana Božića.

Ovih svetih dana crkva i crkveno dvorište bili su dobro popunjeni, veliki su redovi za sv. Pričest, a tu je i veliki broj naših iseljenika iz čitavoga svijeta, koji su za ove radosne dane, iako ove godine malo umanjeno, došli svojim obiteljima u Stolac i okolicu. Kako je lijepo kad se obitelj za božićne dane nađe sva na okupu. Bože daj, da ubuduće imamo što više sretnih, dobrih i svetih kršćanskih obitelji u našem hrvatskom narodu i u čitavom svijetu. Pod sv. Misama na Ponoćki i na Božić misna čitanja i molitve vjernika čitali su naši mladi. Poslije Ponoćke i božićne Pučke svete Mise naš Dumo je vani počastio okupljeni svijet čašicom pića, koje su posluživali stolački momci, a domaći Folklor predvodio je u crkvenom dvorištu pučko slavlje kroz pjesmu i „veselanje“ u što se uključio i nazočni Božji puk, pa je sve to davalo jedan lijepi božićni ugođaj u kojemu smo se svi ugodno osjećali. Božić je zaista najradosniji kršćanski blagdan koji ljude zbližava i međusobno i s Bogom u miru, radosti i veselju. Sve je stolačke božićne događaje prigodnim fotosima popratio i za povijest zabilježio Foto studio Raguž-Sliko iz Stoca.