Časna sestra Petronila proslavila u Stocu 50.-tu obljetnicu redovništva 2020.Časna sestra milosrdnica Petronila Kovačević, u nedjelju, 25. listopada 2020. pod svečanom sv. Misom u 11,00 sati proslavila je svoj Zlatni jubilej-50.-tu obljetnicu redovništva. Naime, sestra je proslavila svoj redovnički jubilej u svojoj rodnoj župi Novo Selo – Balegovac u Posavini, ljetos 9. kolovoza 2020. pod sv. Misom u 11,00 sati.

Na ovo svoje slavlje, uz ostale goste i prijatelje, sestra je pozvala i našega stolačkog župnika don Rajka i župljane župe Stolac, jer je časna djelovala neko vrijeme i u našoj župi.

Međutim, kako nam je nemoguće bilo u to vrijeme poći u Posavinu, naš se Dumo dogovorio sa sestrom Petronilom, da sestra nekad na jesen dođe k nama u Stolac pa da u Stocu svi skupa zajednički prigodno i svečano obilježimo ovaj jubilej i što je tada dogovoreno u nedjelju je i ostvareno. Sestra je u jutarnjim satima sa svojim suradnicima i pjevačima Davorom, Željkom i Tonkom iz Sarajeva stigla u Stolac. Najprije su navratili u župnu kuću na odmor i osvježenje, a onda pred crkvu gdje se svijet već počeo okupljati. Čim je svijet ugledao sestru odmah su počela srdačna pitanja, pozdravljanja, prepoznavanja, a sestra sve prepoznaje kao da je jučer otišla iz Stoca. Slijedio je kratki dogovor i protokol sa župnikom, a poslije su gosti zauzeli svoja mjesta u klupama, dok je župnik ispovjedio roditelje i kuma novokrštenika Ivana koji će biti kršten pod sv. Misom u 11,00 sati.

U 10,57 sati zazvonila su sva tri župna zvona i najavila župnu svečanost, narod popunio crkvu i crkveno dvorište, pjevači na koru, mladi čitači pred oltarom, ministranti obučeni u sakristiji, o. Stanko, đakon pripravan za asistenciju, župnik spreman za sv. Misu. Zvona stala, kor započeo ulaznu pjesmu sv. Iliji: „O sveti Ilja proroče, našeg Stoca zaštitniče“ i procesija svečano izlazi iz sakristije na glavni oltar predvođena ministrantima. Dumo započinje sv. Misu: U ime Oca…. i na početku pozdravlja sve, a poseban pozdrav izražava s. Petronili i naglašava da smo svi radosni što je sestra danas s nama slaveći svoj Zlatni jubilej: „Poštovana sestro Petronila, dobro nam došla u našu stolačku župu, u kojoj si ostavila lijep i plodonosan pastoralno-duhovni trag i ugodno se osjećajte danas među nama“, što je svijet s oduševljenjem prihvatio i sestru dugotrajnim prijateljskim pljeskom srdačno nagradio. Zatim je župnik pozdravio i njezine pjevače iz Sarajeva i njima izrazio srdačnu dobrodošlicu, pa je svijet i njih pozdravio.

Zatim je rekao nekoliko riječi o sestri Petronili. Sestra je došla u našu župu s dekretom, 2. listopada 2000. i ostala do 7. siječnja 2003., 2 godine i tri mjeseca sestra je neumorno i uspješno radila u našoj župi, predavala župni vjeronauk, vodila zborove: „Slavuji“, koji su brojili preko stotinu djece, Veliki zbor „Sv. Cecilija“ u kome su bili odrasli članovi, sa župnikom organizirala doček tijela sv. Male Terezije koja je iz Francuske došla u Stolac 2001., pripremala Prvopričesnike za Prvu sv. Pričest, urešavala crkvu i toliko toga dobra učinila za našu župu, zato je i zavrijedila da joj ovaj Jubilej proslavimo zajednički u našoj župi. Zatim su dvije bivše članice „Slavuja“ Bojana i Jelena, koje su danas, gospođe, supruge i majke, uime svih pjevača, župnika i župljana uručile sestri prigodne darove buket ruža, jer je sestri krsno ime Ruža i sliku-panoramu grada Stoca, koju je umjetnički uslikao naš fotograf Sliko, a na poleđini slike stoji napisano: Poštovanoj i dragoj sestri Petronili, prigodom svečane proslave 50.-te obljetnice redovništva, u znak zahvalnosti, poklanjaju panoramu našega grada Stoca, koja neka Vas uvijek podsjeća na Vaš plemeniti rad među nama, u našoj stolačkoj župi, Stočani sa svojim župnikom don Rajkom Markovićem. Stolac, 25. X. 2020. Pečat župe i potpis župnika“. Nakon pročitanog teksta, gospođe su predale darove sestri uz srdačan pozdrav okupljenog puka. Nakon toga je Jelena pročitala životni redovnički put sestre Petronile.

A sada je župnik posebno pozdravio našega domaćega sina o. Stanka Pažina koji je dan prije u subotu, 24. X. u Karmelićanskom samostanu na Buškom jezeru primio red đakonata, Dumo ga je srdačno pozdravio, što je svijet s oduševljenjem prihvatio i našega Stanka srdačnim pljeskom nagradio, a Stanko je zatim đakonirao pod sv. Misom i pročitao nedjeljno Evanđelje. Poslije se Dumo obratio roditeljima i kumu novokrštenika Ivana s uobičajenim pitanjima na početku sv. Mise i izrazio treću današnju radost koju slavimo pod ovom sv. Euharistijom, nakon čega je slijedila sv. Misa redovitim tijekom. Poslije pročitanog Evanđelja, Dumo je uputio okupljenima prigodnu propovijed uz prikladne primjere iz života, o Dvjema zapovijedima ljubavi, što je i bila tema današnjeg svetog Evanđelja. Pod sv. Misom dosta se svijeta pričestilo, a pričešćivali su i dumo i đakon. Poslije popričesne molitve, dumo je pozvao s. Petronilu za ambon da na kraju sv. Mise rekne nekoliko riječi. Sestra je izrazila svoju veliku radost što je mogla danas biti sa svojim Stočanima na ovoj svečanoj Euharistiji i proslaviti svoj redovnički Jubilej, zahvalila je dragom Bogu za ovih 50 godina, svima s kojima je surađivala i svim župama na kojima je djelovala, a napose Stočanima koji su joj ovako lijepu svečanost pripremili. Posebnu zahvalnost sestra je izrekla našem župniku na svoj ovoj organizaciji, uz konstataciju da mu ovo samo dobri Bog može uzvratiti.

Poslije je dumo pročitao župne oglase, najavio obrede Svih Svetih, te molitve i sv. Mise Dušnoga Dana za pokojne, a na kraju zahvalio sestri za dolazak u Stolac sa svojim pjevačima, o. Stanku zaželio sretan put prema oltaru, jer će Stanko na ljeto biti zaređen za svećenika i slaviti u rodnoj župi sv. Mladu Misu, a potom podijelio blagoslov roditeljima i kumu novokrštenika Ivana. Zatim je dumo sve pozvao da se poslije sv. Mise, zadržimo vani pred crkvom s našom sestrom slavljenicom, kod naših mladića pod starom lipom, dumo je pripremio osvježavajuća pića, domaćice, kojima se dumo lijepo zahvalio donijele pecivo i kolače, svoje specijalitete, Folkloraši će malo zapjevati, a mi ćemo se svi međusobno i s našom sestrom prijateljski družiti i bit će nam svima lijepo i bi tako.

Poslije je dumo goste pozvao u Župnu kuću na prijateljski ručak, a svijet se zadovoljan razišao svojim kućama. U poslijepodnevnim satima, nakon objeda i ugodnog razgovora u župnoj kući, gosti su se uputili prema Sarajevu s obostranim lijepim uspomenama u želji da se uskoro opet što ovako lijepo dogodi, a Sliko je sve sa svojim fotoaparatom kvalitetno ovjekovječio da se ne zaboravi. Bože, hvala Ti na ovakvim sadržajnim susretima iz kojih svi izađemo sretni i zadovoljni, a obilato i duhovno obogaćeni!