Časne sestre Franjevke-Dančanke posjetile župu Stolac 2019.U subotu na Petrovdan, 29. lipnja 2019. u dogovoru s dumom Rajkom, stolačkim župnikom, župu Stolac posjetile su časne sestre Franjevke-Dančanke, na čelu s časnom majkom Darijom Jovanović, rodom iz Šurmanaca, župa Međugorje.

Sestre-Kapitularke nalaze se u jednoj posjeti Hercegovini, naime njih dvadeset izabrane su za sestre-Kapitularke njihove Družbe. Prvi dio Kapitula zasjedao je u mjesecu ožujku 2019., drugi dio-radni zasjedat će 1. srpnja 2019., pa su ovo vrijeme zaželjele iskoristiti za posjetu Hercegovini.

Časne, kojih ima iz svih krajeva gdje Hrvati dišu, stigle su u Stolac u 14,30 sati. Pred župnom crkvom sv. Ilije Proroka dočekao ih je i srdačno pozdravio stolački župnik don Rajko. Nakon pozdrava, upoznavanja, prijateljskog rukovanja i fotografiranja, sestre su ušle u crkvu, pokloniti se Presvetom, gdje je župnik predmolio molitvu i udijelio im blagoslov po zagovoru sv. Ilije, stolačkog zaštitnika. Zatim je župnik u kratkim crtama iznio kršćansku povijest Stoca i stolačke župe, proveo ih u razgovoru kroz sve stolačke kulturno-povijesne destinacije, te znamenitosti u krugu stolačke župne crkve.

Gosti su zatim posjetili Kip sv. Ilije, Spomenik žrtvama Drugog svjetskog i Domovinskog rata, Gospinu špilju, Etnološko-etnografski muzej i Umjetničku galeriju smještene u prostorijama bivše stolačke pučke škole, Pastoralni župni centar, te su na kraju svi navratili u župnu Dvoranu za mlade, gdje ih je župnik uz župno osoblje počastio prigodnim domjenkom i Turističkom monografijom župe Stolac. Nakon ugodna druženja, prijateljskog razgovora, zajedničkog čašćenja i obostrano iskazane radosti povodom ovoga susreta, časne su se uputile prema svome busu koji vozi mladi gospon Martin koji vuče korijene iz hercegovačkog podneblja. Kako je lijepo i svake hvale vrijedno kad se braća i sestre u Kristu nađu zajedno. Bogu hvala na ovakvim susretima!