CVJETNICA U STOCU 2020.Cvjetnica u Stocu, 5. travnja 2020. osvanula je oblačna i vjetrovita, ali ipak ugodna i lijepa, tako da su se obredi i sv. Misa mogli lijepo obaviti. Svijeta je bilo vrlo malo, jer su u ovoj općoj pandemiji, ozbiljno shvatili upute i crkvenih Institucija i civilnih Stožera, o čemu mogu stalno čitati i na našem župnom portalu i na ostalim portalima i u medijima.

Obredi Cvjetnice obavljeni su onako kako to u ovakvim situacijama propisuju posebni crkveni zakoni. U 11,00 sati zazvonila su župna zvona, zatim je naš župnik don Rajko izišao na oltar, a mladi su recitirali ulaznu: Hosana Davidovu sinu…

Kako je prijenos sv. Mise i obreda Cvjetnice išao preko Youtube-a na naše portale: župni – Župe Stolac i stolački – Stolac.co, župnik je na početku najavio što danas slavimo i pozdravio sve vjernike nazočne u crkvi i one koji u svojim obiteljima uživo prate ovu sv. Misu i sudjeluju u njoj. Zatim je blagoslovio maslinove grančice u crkvi i po svijetu izmolivši blagoslovnu molitvu.

Nastavili smo slaviti sv. Misu dalje, pod kojom su mladi čitali i pjevali. Poslije je pročitana Muka Isusova po Mateju s posebnim ulogama. Nakon pročitane Muke dumo je održao prikladnu i lijepu propovijed s pozitivnim primjerima kako se možemo i u ovoj kušnji posvetiti više Bogu, molitvi, obitelji, bližnjemu i ne očajavati, nego se obratiti oslanjajući se na onu Isusovu: „Ne bojte se, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta“. Za vrijeme sv. pričesti nekoliko se osoba pričestilo.

Na kraju je dumo pročitao župne oglase i naglasio da su pred nama obredi Velikog Tjedna koje ćemo također obavljati onako kako nam to Crkva u ovoj situaciji propisuje. Nakon oglasa dumo je udijelio misni završni blagoslov svima okupljenima i svima onima koji preko medija u svojim obiteljima prate ovu sv. Misu iz Stoca. Poslije sv. Mise primali smo mnogo poruka od naših župljana kako iz župe tako iz čitavoga svijeta, da su se lijepo i sretno osjećali u zajedništvu sa svima nama, pa smo zato zahvalni Bogu da s novom tehnikom možemo i duhovno na ovakav način komunicirati i biti zajedno.
Bogu hvala na ovako jednom lijepom i pobožnom danu Cvjetnice na početku Velikog tjedna u Stocu.