CVJETNICA U STOCU 2021.Cvjetnica u Stocu, 28. ožujka 2021. osvanula je sunčana i lijepa, pravi proljetni dan. Kod stolačke crkve okupio se silan svijet sa svih strana, puno ih je došlo i u kratkim rukavima. Preko 2000 vjernika s maslinovim grančicama u ruci ispunilo je župnu crkvu, plato ispred crkve, prostrano crkveno dvorište, te Trg sv. Ilije.

Sv. Misu u 11,00 sati predvodio je i na početku maslinove grančice blagoslovio stolački župnik don Rajko. U 11,00 sati zazvonila su sva tri stolačka zvona i najavila svečano slavlje, poslije, kad je na zvoniku otkucalo 11,00 sati uputila se procesija iz sakristije na glavna crkvena vrata predvođena ministrantima njih 20-ak, na čelu je išao veliki križ zastrt ljubičastim platnom, okićen maslinovim grančicama i upaljene svijeće, zatim ostali ministranti, pa župnik.

Za vrijeme procesije Veliki pjevački zbor „Mladi“ intonirao je ulaznu pjesmu: „Hosana Davidovu sinu, blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje“. Vjerni je puk i u crkvi i pred crkvom skrušeno pratio i sudjelovao u svečanim obredima. Na početku je Dumo sve nazočne lijepo pozdravio, predstavio liturgijski program dana, objavio pastoralne upute našega biskupa iz Mostara kako se ponašati danas na Cvjetnicu i čitav Veliki tjedan u ovoj epidemiološkoj situaciji. Pa je tako obznanio da i danas neće biti uobičajena procesija s maslinovim granama oko crkve radi novonastalih pandemijskih prilika, što je svijet s razumijevanjem i prihvatio. Zatim je blagoslovio maslinove grančice na oltaru, koje će biti spaljene na Čistu srijedu i tim ćemo se pepelom pepeljati na početku sljedeće korizme.

Poslije blagoslova maslinovih grančica župnik je navijestio prigodno Evanđelje, potom su pjevači započeli a puk prihvatio poznatu pjesmu: „Židovska su djeca“, zatim je izmolio Zbornu molitvu i nakon toga je slijedila sv. Misa uobičajenim redom. Slijedila je Služba riječi u kojoj su sudjelovali mladi te vrlo razgovjetno pročitali misna čitanja. Muka Isusova je otpjevana lijepo i pobožno što su vjernici s velikom pobožnošću pratili i proživljavali. Obred sv. Pričesti trajao je prilično dugo jer je dva dana prije bila župna ispovijed pa se sav okupljeni puk pričestio. Župnik je najprije pričestio svijet pred crkvom, pa u crkvi, a pjevači su se pričestili nakon sv. Mise. Za vrijeme sv. pričesti Veliki župni zbor „Mladi“ s kora je skupa s čitavim okupljenim pukom skladno i pobožno pjevao Gospin plač, lijepu pučku pjesmu koja se u Stocu pjeva u dva glasa s pučkom pratnjom, koju sav svijet zna napamet, samo djevojka s kora započne prva dva sloga od svake kitice i svijet složno prihvati i nastavi dalje, što daje vrlo lijep korizmeni duhovni ugođaj, koji se pobožno dojmi čitavog okupljenog mnoštva.

Nakon sv. Mise svijet se zadržao pred crkvom u ugodnom razgovoru i druženju, a onda su slijedile uobičajene probe za Veliki tjedan i uredski poslovi. Bogu hvala na ovako jednom lijepom i pobožnom danu Cvjetnice na početku Velikog tjedna u Stocu.