HKUD „Stolac“ Stolac na 45. Đakovačkim vezovima 2011.HKUD „Stolac“ Stolac sudjelovalo je ove godine na 45. Đakovačkim vezovima u Đakovu, 2. i 3. srpnja 2011. Pošlo nas je 40-ak iz Stoca, jer je jedan dio Društva sada u ispitnom studentskom razdoblju, a neki su se već sezonski i zaposlili da što zarade za daljnje školovanje. Ovaj smo nastup odavno ugovorili s gradonačelnikom Đakova gosp. Zoranom Vinkovićem, i KUD-om „Tena“ iz Đakova, koji su već više puta gostovali kod nas u Stocu.

Krenuli smo autobusom iz Stoca u subotu, 2. srpnja ujutro u 600 sati. Naš župnik don Rajko nas je ispratio, blagoslovio putovanje i zaželio nam ugodnu vožnju, sretan put te da lijepo predstavimo Stolac i ovaj dio Hercegovine na Đakovačkim vezovima. U Đakovo smo stigli u 1500 sati. Pred Mimozom su nas čekali domaćini KUD-a „Tena“ s tajnicom gđom. Zorom Miošević. Domaćini su nas lijepo primili i ugostili na čemu im se puno zahvaljujemo. Na večer smo u 2100 sat imali nastup u Strossmayerovom parku pred brojnom publikom, gdje smo pokazali dio onog najljepšeg iz folklorne tradicije Hrvata stolačkog kraja: bećarac muški, ženski, zavičajne pjesme, kolo i lindžo. Publika je naš nastup popratila čestim pljeskom, a osjetili smo da među njima ima i dosta Hercegovaca.

Sutri dan, 3. srpnja sudjelovali smo u svečanoj Povorci kroz grad, gdje smo na pojedinim mjestima zapjevali bećarac, zaigrali trusu, kolo, pleteno a najviše lindžo. Pred glavnom ložom, gdje su bili smješteni brojni uglednici Đakova, ispred đakovačke katedrale naši su momci zapjevali bećarac: Mi smo momci stolačkoga kraja, mi ne damo svoga običaja, na što je okupljeni puk reagirao burnim pljeskom. Poslije smo nastavili druženje s našim domaćinima po raznim đakovačkim skupovima, a u 1800 sati krenuli smo prema Stocu. Ovo nam je zaista bilo lijepo i nezaboravno putovanje, druženje i sudjelovanje na Đakovačkim vezovima, iako nam je ovo već treći put, a nadamo se ne i zadnji.

{rokbox album=|Djakovo2011| title=|HKUD „Stolac“ Stolac na 45. Đakovačkim vezovima 2011.| thumbcount=|10|}images/stories/vijesti/djakovo2011/*{/rokbox}