Don Alojzije Bavčević iz Veprica pohodio župu Stolac 2018.Na poziv stolačkoga župnika don Rajka Markovića, dugogodišnji upravitelj lurdskog Gospina Svetišta Vepric kod Makarske, don Alojzije Bavčević, pohodio je župu Stolac u nedjelju, 4. studenoga 2018. i predvodio svečanu pučku sv. Misu u 11,00 sati u stolačkoj župnoj crkvi sv. Ilije Proroka.

Crkva dupkom puna naroda Božjega i popunjen plato pred crkvom, djeca pred oltarom, ministranti oko oltara, pjevački zbor „Mladi“ na koru, mladi čitaju misna čitanja, svi lijepo i pobožno sudjeluju u sv. Misi.

Don Rajko na početku sv. Mise pozdravlja dragoga gosta i izražava mu srdačnu dobrodošlicu, što je okupljeni puk s oduševljenjem i srdačnim pljeskom prihvatio. Don Rajko je naglasio da je ovo don Alojziju prvi put da dolazi u Stolac, a odavno se spremao doći, upoznao je neke Stočane koji su mu radili u Svetištu, pomagao naše izbjeglice iz Stoca dok su, za vrijeme Domovinskog rata, boravili u Makarskoj, a dočekivao i brojne naše hodočasnike koji su u više navrata posjetili Svetište u Vepricu i s prijašnjim župnicima i sa sadašnjim župnikom.

Don Rajko je u posljednje dvije godine obavljao i duhovne vježbe s kolegama svećenicima u Vepricu i dva puta vodio Stočane na hodočašće u Vepric, pa se tada i dogovorio s don Alojzijem i službeno ga pozvao da posjeti župu Stolac. I dogovor pade na nedjelju 4. studenoga 2018. Don Alojzije je došao u Stolac dan prije, u subotu, te sa svojim prijateljima iz Stoca obišao grad, upoznao njegove kulturne znamenitosti, susreo se sa župnikom i prijateljima na zajedničkom druženju, te prenoćio u župnoj kući.

U nedjelju, kako je bila Prva nedjelja u mjesecu obojica svećenika su sat vremena prije sv. Mise ispovijedali puk Božji, a onda je gost skupa sa stolačkim župnikom slavio nedjeljnu sv. Misu i uputio puku prikladnu i poučnu propovijed na temelju nedjeljnog Evanđelja o dvije Božje zapovijedi ljubavi. Pod sv. Misom dosta se svijeta pričestilo, a svi su skladno i lijepo molili i pjevali. Na kraju sv. Mise don Rajko je zahvalio gostu iz Veprica na dolasku, predvođenju sv. Mise i lijepoj propovijedi, pa je posebno istaknuo jednu misao iz propovijedi, a koju je don Alojzije naglasio: „Pred Isusa možemo donijeti što god hoćemo sami sebe, svoja dobra i loša djela, svoje bližnje, muža i ženu, radosti i žalosti, svoju djecu, svoje roditelje, jer Isus nema koša za smeće, on prima sve i svakoga, ali onda nas potiče na obraćenje i život po vjeri.“

Poslije sv. Mise don Alojzije je održao u župnoj dvorani vrlo lijepo i praktično predavanje za stolačku mladež, što su mladi vrlo lijepo prihvatili i na kraju predavača jednim dugim pljeskom i nagradili. Bogu hvala za ovako lijepe i plodonosne susrete u vjeri, nadi i ljubavi!