Hercegovački bogoslovi u posjeti župi Stolac 2020.Četvorica naših Hercegovačkih bogoslova: Branimir Bevanda, Sven Skender, Gabriel Pavlović, Stipe Gabrić i sjemeništarac Daniel Raič u dogovoru sa stolačkim župnikom don Rajkom posjetili su župu Stolac.

U nedjelju, 26. srpnja 2020. bogoslovi su sudjelovali sa stolačkim pukom na sv. Misi u 9,30 sati, koju je predvodio župnik u koncelebraciji domaćeg sina don Ivana Marčića. Naši bogoslovi su odlučili ovoga ljeta obići naše župe, svjedočiti o svome duhovnom pozivu, sudjelovati na sv. Misama, te svojom nazočnošću predstaviti mladima i njihovim roditeljima svoj svećenički poziv, kako bi se i poneko od njih odlučio za svećeničko zvanje.

U 9,30 sati zazvonila su župna zvona, a potom je svečana procesija ministranata, bogoslova i svećenika iz sakristije izišla na oltar uz ulaznu pjesmu. „Sveta Marijo moli svoga Sinka, da nam Isus dade dobrih svećenika“, što je cijela crkva lijepo i skladno pjevala. Nakon pjesme započela je sv. Misa u kojoj je župnik na početku sve pozdravio, a sve bogoslove pojedinačno predstavio i zaželio im srdačnu dobrodošlicu u Stolac, što je svijet s oduševljenjem prihvatio i naše goste radosnim pljeskom pozdravio. Pod sv. Misom bogoslovi su pročitali misna čitanja i molitvu vjernika, a Gabriel Pavlović održao vrlo lijepo svjedočenje o svom svećeničkom pozivu od osnovnoškolskih do bogoslovnih dana. Svijet je izlaganje vrlo lijepo prihvatio i sa zadovoljstvom sve bogoslove na oltaru pratio.

Na kraju sv. Mise don Rajko se, vidno raspoložen, bogoslovima zahvalio, te iznio činjenice iz župe da su u zadnje vrijeme u Stocu bile 3 mlade Mise, a dogodine očekujemo još jednu, našega bogoslova Stanka Pažina, te konstatirao da stolačka župa ima 365 prijavljenih molitelja koji se svakodnevno mole za duhovna zvanja u našem hrvatskom narodu i čitavoj Katoličkoj Crkvi. Ali je također naglasio da je žetva velika, a radnika malo, pa svi skupa s našim bogoslovima molimo Gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju. Pod sv. Misom pjevale su se i pjesme s ovom tematikom. Zatim je slijedio misni blagoslov i završna pjesma. Na kraju smo svi bili zadovoljni i sretni što su mladi pripravnici, budući svećenici bili s nama danas u Stocu.

Poslije sv. Mise, župnik je bogoslove, uz ugodan razgovor, ugostio u župnoj kući, što je proteklo u lijepoj, prijateljskoj i bratskoj atmosferi. Bogu hvala na ovakvim susretima koji redovitio urode duhovnim plodom.