HKUD „STOLAC“ IZ STOCA u BudrovcimaFolklorni nastup – 11. travnja 2015.

Društveni dom Budrovci, u 19 sati

Voditeljica programa je okupljenom puku sljedećim riječima najavila Folklor iz Stoca:

HKUD „STOLAC“ IZ STOCA osnovano je 2002. god. i sastavni je dio župe Stolac, a okuplja isključivo mladiće i djevojke stolačke župe. Broji 100 članova, a u Budrovce dolazi jedna skupina Društva. Društvo njeguje, pjeva, pleše, svira, igra i promovira pjesme i običaje Hrvata stolačkoga kraja. U Društvu postoje razne sekcije: folklorna, vokalno-instrumentalna, tamburaška, klapska i dramska u kojima sudjeluju svi članovi. Društvo je ujedno i sastavni dio Velikoga župnoga pjevačkog zbora „Mladi“, koji pjevaju pod nedjeljnim svetim misama i za velike župne svetkovine. Nastupalo je do sada preko 240 puta: kod kuće, po Bosni i Hercegovini, Boki Kotorskoj, Hrvatskoj, Austriji i Njemačkoj. Više puta su nastupali na “Đakovačkim vezovima“, “Vinkovačkim jesenima” i na Međunarodnoj Smotri Folklora u Zagrebu. Izdali su svoj CD i DVD. Svake su godine domaćini Ilindanskih slavlja u Stocu za Patron župe i Dan grada i općine, te organizatori raznih kulturnih manifestacija u svome gradu. Večeras će se predstaviti spletom pjesama i igara pod nazivom: „Hercegovačko sijelo“ u što su uključeni Muški i ženski bećarci, Kolanje uz pjesmu, Pleteno kolo, Mješano kolo i Lindžo. Voditelj skupine je Željko Marković. Pozdravimo jednim srdačnim pljeskom naše prijatelje iz Stoca – Hercegovina.

Mi smo izveli jedan lijep folklorni program Hrvata stolačkoga kraja od 15-ak minuta i oduševili sve nazočne te više puta popraćeni burnim pljeskom.

Sutri dan u nedjelju, 12. travnja 2015. sudjelovali smo na sv. Misi u Budrovcima u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u 11,00 sati, a poslije Mise uzeli smo udjela u 13. Smotri pučkog crkvenog pjevanja. Mi smo se iz Stoca predstavili pučkim pjevanjem: Gospina plača i Zdravo Tijelo Isusovo, u trajanju od po 5 minuta, što je svijet s oduševljenjem prihvatio. Poslije je slijedilo čašćenje u Društvenom domu, a nakon toga prijateljski ručak kod naših domaćina.

KUD „Šokadija“ Budrovci, naši domaćini, zaista su nas primili srdačno, prijateljski, i posvetili nam puno vremena u obilasku Đakova, katedrale, ergele… a pogotovo lijep prijem u njihovim obiteljima. Naš dumo Rajko i njihovi voditelji gosp. Tomislav, predsjednik i gosp. Željko, tajnik sve su prije dogovorili, tako da nam je ovaj dvodnevni izlet u Budrovce-Đakovo bio lijep i nezaboravan. Hvala našim domaćinima! Nadamo se i budućim susretima kako u Đakovu tako i u Stocu.

{rokbox album=|budrovci| title=|HKUD „STOLAC“ iz Stoca u Budrovcima 2015.| thumbcount=|40|}images/stories/vijesti/2015/budrovci/*{/rokbox}

{youtube}U3ta3zJPP-o|560|315|0{/youtube}