HKUD „STOLAC“ na Svadbi Ivane Raguž i Mate SušićaHKUD „STOLAC“ iz Stoca gostovalo je na Svadbi Ivane Raguž i Mate Sušića u hotelu Mogorjelo-Čapljina u subotu, 15. 10. 2016.

Naime, naše je Društvo pozvala sestra mlade Ivane Raguž, Mihaela preko našega dume Rajka da svojoj sestri priredi jedno ugodno iznenađenje za dan njezine svadbe i vjenčanja, ali i svima ostalima. Mi smo taj poziv rado prihvatili i odazvali se, jer su djevojke Raguž porijeklom iz naše župe Stolac s Bačnika, pa je i nama taj poziv bio drag.

Dumo je s Mihaelom dogovorio sve pojedinosti i tajna se čuvala da, ne samo mladenci, nego i roditelji i svi svatovi budu ugodno iznenađeni. Mihaela i njezina sestra Ivana živjele su neko vrijeme u Njemačkoj i tamo plesale u hrvatskom Folkloru pri hrvatskoj katoličkoj Misiji, a stalno prate nastupe našega Društva, pa odatle i želja da se dogodi ovaj nastup u hotelu Mogorjelo u Čapljini prilkom svadbene večere.

Sva je koreografija bila pripremljena da se mladenci i svatovi dočekaju vani pred hotelom u 19,30 sati u kolu i pjesmi, međutim kako je bilo nevrijeme i kiša, prvi nastup dogodio se u hotelu na ulazu, kad su mladenci i svatovu ulazili u hotel, što ipak nije umanjilo prigodno iznenađenje. Mlada i mladoženja su bili vidno ganuti priređenim programom ali i svi ostali svatovi i uzvanici.

Poslije prigodnog dočeka svatova na ulazu u hotel mladenci su sa svatovima krenuli prema svadbenoj sali, gdje se obavila redovita ulazna ceremonija ulaska svatova i mladenaca u salu uz asistiranje i pjesmu gostujućeg benda. Poslije uvodne ceremonije šef sale je, po dogovoru, pozvao naše društvo na drugi večernji nastup, gdje smo na plesnom podiju izveli svoj prigodni program.

Na početku je sestra mlade Mihaela sa svojom kumom Antonelom pozvala našega Dumu i predstavnika Folklora na pozornicu gdje se lijepo zahvalila i Dumi i našemu društvu za ovo prekrasno iznenađenje koje su svi s oduševljenjem prihvatili. Mihaela je Stočanima sa svojom kumom uručila i prigodne darove na čemu su se i Dumo i predstavnik Filklora Ivan-Ica lijepo zahvalili prigodnim riječima i mladencima čestitali.

Nakon ove ceremonije krenuo je program našega društva: mješani, ženski i muški bećarci, kolo u pjesmi, trusa s poskočicama i lindža. Na kraju programa naš predstavnik Ivan-Ica izišao je na pozornicu, pozvao mladence i organizatorice ovoga slavlja, podijelio im prigodne darove i sve pozvao u veliko hercegovačko kolo u pjesmi. Onda se svadbenom dvoranom prolomio bećerac: Nema raja bez rodnoga kraja…., koji su prihvatili svi nazočni. Poslije kola, naše je društvo pozdravilo sve nazočne u dvorani uz zajednički bećarac: „I na kraju primite pozdrave iz lijepoga Stoca sa Bregave“ i pomalo smo napuštali plesni podij uz gromoglasni i dugi pljesak svih svatova.

Poslije svega programa, Mihaela je u nazočnosti svoje kume Antonele počastila naše društvo obilnim i bogatim domjenkom u hotelskom restoranu, gdje se nastavilo čašćenje, druženje i pjesma našega Folklora. U ovu organizaciju nesebično se uključilo i vodstvo hotela Branimir, Dragan, Ivać, konobari i svi ostali dali su svoj doprinos u želji da ovo iznenađenje što boje uspije i uspjelo je, Bogu hvala! Sve su ovo kamerom i foto-aparatom popratili naši prijatelji Josip i Boško, kao i službeni fotografi foto-studia “FLASH” iz Neuma, Davor i njegova supruga Marijana.

U Stolac smo se vratili s našim dumom Rajkom zadovoljni i raspoloženi što možemo naše lijepe običaje Hrvata stolačkoga kraja, njegovati, čuvati, u njima uživati, drugima ih predstavljati i na svoje običaje biti ponosni.

{rokbox album=|mogorjelo| title=|HKUD „STOLAC“ na Svadbi Ivane Raguž i Mate Sušića| thumbcount=|36|}images/stories/vijesti/2016/mogorjelo/*{/rokbox}

Doček svatova

{youtube}xxXG6BplhYc|560|315|0{/youtube}

Nastup u Svečanoj sali prije večere

{youtube}eQMO-obns0s|560|315|0{/youtube}