Hrvatska vojska u duhovnoj posjeti stolačkoj župi 2017.Na prijedlog vojnog kapelana don Ivana Turudića i gosp. Tome Kolende brigadnog generala naš je župnik don Rajko s časnim sestrama i stolačkom župom sa zadovoljstvom prihvatio gostoprimstvo našoj hrvatskoj vojsci.

U četvrtak, 30. ožujka 2017. našu župu je posjetilo 100-tinjak pripadnika Četvrte pješačke brigade OS BiH hrvatske komponente iz Čapljine i Livna.

Vojnici s časnicima i dočasnicima došli su autobusom i osobnim automobilima u našu župu Stolac na svetu uskrsnu ispovijed koja je bila organizirana za njih u našoj župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u 12,00 sati. Ispovijedala su petorica svećenika, dvojica vojnih kapelana, mjesni župnik, don Damjan Raguž i don Anđelko Planinić.

Poslije sv. ispovijedi u 12,30 sati slavila se svečana koncelebrirana sv. Misa s vojskom i prispjelim stolačkim vjernicima. U 12,30 sati zazvonila su sva tri župna zvona, a procesija s četvoricom svećenika koncelebranata i 30-ak stolačkih ministranata krenula je iz sakristije okolo župne crkve na glavna vrata i svečano ušla u crkvu. Na ulazak procesije u crkvu zasvirale su stolačke crkvene orgulje, a onda su svi nazočni vjernici predvođeni našim župnim Folklorom s kora, zapjevali ulaznu korizmenu pjesmu: „Stala Plačuć tužna Mati“.

Na početku svete Mise dumo Rajko pozdravio je sve nazočne, a poseban pozdrav uputio je našim vojnicima, časnicima i dočasnicima na čelu s gosp. Tomom Kolendom, brigadnim generalom. Zatim je dumo pozdravio pripadnika OS SAD-a glavnog dočasnika NATO-a za BiH gosp. Davida Nance-a, a potom je pozdravio nazočne svećenika vojnog kapelana u Livnu fra Matu Logaru, vojnog kapelana u Čapljini don Ivana Turudića i župnika Rotimlje, inače dumina krizmanog kuma, don Damjana Raguža. Stočani su sve drage goste u znak dobrodošlice nagradili spontanim pljeskom.

Zatim je don Ivan započeo sv. Misu pod kojom je održao vrlo lijepu i prikladnu propovijed. Pod sv. Misom čitale su dvije pripadnice OS. Svetoj pričesti pristupili su svi nazočni vojnici i puk Božji, a župno HKUD „Stolac“ predvodilo su s kora pučko dvoglasno pjevanje Gospina plača u što se uključila čitava crkva, pa je bilo lijepo i ugodno i za uho i za dušu slušati i doživjeti pjevanje najljepše hercegovačke korizmene pjesme: Muka gorka Gospodina.

Na kraju sv. Mise, po želji naših gosta, dumo je u 10-ak minuta predstavio župu Stolac kroz njezinu povijest, sadašnjost i pogledom u budućnost, što su nazočni s velikom pažnjom popratili. Na kraju je dumo naglasio da se sve ovo što je govorio nalazi opširnije u dvije stolačke knjige koje mogu uzeti gratis u vitrini u dnu crkve.

Poslije sv. Mise vojska je obišla stolačke znamenitosti oko župne crkve, svi se zajedno uslikali i u crkvi i pred crkvom te krenuli prema gradskom stolačkom restoranu „Sampjero“ na zajednički ručak koji su gostima priredili Stočani sa svojim dumom. Poslije ručka i lijepog i ugodnog razgovora te izmjenom prigodnih darova i obostranih zahvala, uz prijateljski stisak ruke razišli smo se s našim prijateljima u želji da se ne zaboravimo, jer je vrlo lijepo i ugodno kad se braća nađu zajedno. Bogu hvala na ovom duhovno-prijateljskom susretu!

{rokbox album=|hvo| title=|Hrvatska vojska u duhovnoj posjeti stolačkoj župi 2017.| thumbcount=|27|}images/stories/vijesti/2017/hvo/*{/rokbox}