HVIDRA s Trešnjevke iz Zagreba u posjeti Stocu i stolačkoj župi 2019.U srijedu, 16. listopada 2019. Stolac i stolačku župu posjetili su članovi HVIDRE s Trešnjevke iz Zagreba sa svojim voditeljima gosp. Slavkom Validžićem, predsjednikom i našim domaćim sinom gosp. Ivicom Ragužem s Ćemalovine, a nastanjenim u Zagrebu. U pratnji HVIDRE je trebao biti i njihov župnik don Damir Ocvirk i u Stocu proslaviti svoj 40.-ti rođendan, ali iz opravdanih razloga nije mogao doći pa se preko svojih suradnika ispričao i svima zaželio ugodan boravak u Stocu.

U 10,00 sati gosti su stigli na Nekropolu stećaka Radimlja gdje ih je sa svojim suradnicima srdačno i stručno primila i sve stolačke kulturne destinacije pokazala ravnateljica JU Radimlja gđa. Maja Lopin. Poslije su se gosti uputili prema župnoj crkvi sv. Ilije u Stocu gdje ih je sa stolačkom Koordinacijom udruga iz Domovinskog rata primio i pozdravio don Rajko Marković, stolački župnik.

Odmah u 11,00 sati slijedila je sv. Misa koju je predvodio župnik don Rajko, a pod sv. Misom pjevali su i čitali gosti s Trešnjevke, a svi skupa su vrlo lijepo, složno i glasno sudjelovali u sv. Misi. Don Rajko je na početku sve lijepo pozdravio i zaželio svima srdačnu dobrodošlicu, a u sv. Misi uz prigodnu propovijed predstavio svima nazočnima župu Stolac, stolački kraj, Trebinjsku biskupiju te povijest i sadašnjost stolačke župe.

Poslije sv. Mise svi smo pošli kod Spomenika žrtvama Drugog svjetskog i Domovinskog rata u krugu crkve i tu su gosti zapalili svijeću, a Dumo je predvodio molitvu i odrješenje za sve poginule i pokojne iz naše hrvatske povijesti. Nakon toga su Zagrepčani posjetili sve župne znamenitosti u krugu crkve: kip sv. Ilije kojega je u bronci uradio ak. kip. prof Kuzma Kovačić, posjetili su Lurdsku špilju, Etnološko-etnografski muzej i Umjetničku galeriju smještene u staroj stolačkoj školi s donju stranu crkve. Poslije je župnik sve nazočne pozvao na zajedničko druženje i čašćenje u Dvorani za mlade, a posebno se svih dojmila dobra župna stolačka loza iz murvove bačve iz župnih vinograda. Druženje je bilo zaista lijepo i prijateljsko, a među gostima ima i popriličan broj Stočana nastanjenih u Zagrebu, ali su se i stolački branitelji odazvali u vrlo lijepom broju na ovaj susret. Poslije je slijedila razmjena darova, slikanje i polazak prema Centru grada.

Na Centru su opet gosti kod Spomenika hrvatskim braniteljima HVO-a zapalili svijeće, a dumo je predvodio molitvu i odrješenje za poginule i pokojne. Zatim se putovanje nastavilo u pjesmi i razgovoru prema restoranu Sampjero gdje je vlasnik gosp. Pero Prkačin sa svojim pomoćnicima pripravio dobar ručak. Ovome skupu u Sampjeru priključio se i stolački načelnik gosp. Stjepan Bošković sa svojim suradnicima. Na početku je Dumo ručak blagoslovio i još jedanput svima izrazio srdačnu dobrodošlicu, blagoslovio je bratsko zajedništvovanje sa željom da se ovakvi lijepi običaji nastave i u budućnosti. Slijedila je zajednička gozba uz obostrano prijateljsko druženje i razgovor. Poslije su gosti posjetili i stolačku vinariju gdje je bila degustacija stolačkih autohtonih vina žilavke i blatine i dobre stolačke loze, a potom su se gosti s Trešnjevke uputili prema Zagrebu, puni lijepih dojmova i mi u Stocu i oni iz Zagreba. Kako je lijepo i Bogu ugodno kad se braća i sestre nađu zajedno najprije u molitvi, a onda u druženju i ugodnom razgovoru.