Sveti Ilija Prorok u Stocu 2011.Stolac je proslavio svoga zaštitnika sv. Iliju proroka, 20. srpnja 2011., koji je patron župe, dan grada i općine. Za ovaj veliki stolački blagdan Stolac se pripremao više tjedana. Dvadesetak dana prije počeli su kulturno-športski programi, a bliža priprava za Ilindan bila je trodnevnica u župi, pobožnost Sv. Iliji i sv. Misa koju su predvodili svećenici, a pod misama pjevali stolački i drugi župni zborovi:

prvu večer Don Ivo Šutalo, župnik Studenaca, pjevao je njegov župni zbor, drugu večer don Ivo Pavlović, pjevala djevojačka skupina „Vidoštačka kraljica“, treću večer don Ivan Marčić, stolački mladomisnik, pjevala djevojačka skupina „Angelus“. Svaku večer u prepunoj crkvi ispovijedalo je više svećenika.

Prvu večer Trodnevnice, 17. VII. poslije sv. mise, u 20,00 sati organizirana je kod crkve u Stocu „8. Večer Folklora“ u kojoj je sudjelovalo 12 Društava: HKUD „Stolac“ Stolac; HKUD „Bosansko Izvorno Kolo“ Stolac; KUD „Širokopoljac“ Široko Polje–Slavopnija; HKUD „Dubrave“ Aladinići; HKUD „Domanovići“ Domanovići; HKUD „Luke“ Višići; HKUD „Prenj“ Prenj; HKUD „Studenčica“ Studenci; HKUD „Rotimlja“ Rotimlja; HKUD „Herceg Stjepan“ Blagaj-Buna; HKUD „Hutovo“ Hutovo; KUD „Vlaho Bukovac“ Cavtatske mažoretke – Cavtat. Oni su kod crkve u Stocu pred nekoliko tisuća ljubitelja narodnog blaga, u pjesmi i igri predstavili svoja mjesta i običaje kroz prigodne programe. Poslije službenog programa uslijedila je podjela zahvalnica, pa opće pučko slavlje predvođeno Popularnim bendom „Kamen“ i Marinom Previšićem.

{rokbox album=|folklori2011| title=|8. Večer Folklora u Stocu 2011.| thumbcount=|27|}images/stories/vijesti/folklori2011/*{/rokbox}

Na Ilindan, 20. srpnja u 11,00 sati  vjerni  puk, kojega je bilo više tisuća, okupio se u uređenom dvorištu, kod župne crkve, a oni koji su došli na vrijeme ispunili su crkvu do posljednjeg mjesta. Kako je u jutarnjim satima padala kiša sv. Misa je slavljena u crkvi. Sveto Misno slavlje u koncelebraciji 15-ak svećenika, ostali su bili u drugim službama, predvodio je i prikladnu propovijed okupljenom puku uputio Mons. Petar Rajič Sarsenterski naslovni nadbiskup, Apostolski nuncij na Arapskom poluotoku sa sjedištem u Kuvajtu. Župni zborovi predvodili su liturgijsko pjevanje.

Prije sv. Mise nuncij je po dozvoli mjesnog biskupa Ratka blagoslovio Spomenik podignut žrtvama Drugog svjetskog i Domovinskog rata župe Stolac, na kome je imenom i prezimenom te godinom rođenja i smrti upisano 669 žrtava Drugog i 14 žrtava Domovinskog rata. Poslije je  sve je nazočne pozdravio stolački župnik don Rajko Marković. Prvo je pozdravio predvoditelja, izrazio mu srdačnu dobrodošlicu i radost što ga je Sv. Otac imenovao naslovnim nadbiskupom biskupije koja je po mišljenju uglednih povjesničara svoje sjedište u VI. stoljeću imala upravo u Stocu, pa ga je župnik pozdravio kao naslovnog stolačkog nadbiskupa. Mladi su biskupu predali sliku Stoca u želji da ona zauzme vidno mjesto u njegovu uredu kao uspomena na prvi službeni posjet Stocu, zatim je župnik pozdravio, sve svećenike, predstavnike vlasti, medija, iseljenike i sav vjerni puk.

Poslije je uzeo riječ predvoditelj, pozvao narod na kajanje u vjeri kakvu je imao sv. Ilija. Slijedila su misna čitanja koja su čitali bogoslovi i mladi iz župe i sve funkcije toga dana imali su mladi i svu organizaciju ilindanskih svečanosti sa župnikom i časnim sestrama iznijeli su mladi Stoca, što je posebno hvale vrijedno. Poslije Evanđelja slijedila je nadahnuta nadbiskupova propovijed koja se pozorno slušala, a u kojoj je biskup Sv. Iliju stavio svima koji vjeruju u jednoga Boga za uzor, a svijet pozvao da živi u Ilijinoj vjeri koja je neustrašiva i tvrda. Pod Misom se pričestilo veliko mnoštvo vjernika. Pri kraju sv. Mise nuncij je obavio posvetnu molitvu sv. Iliji te blagoslov “Urbi et orbi” – gradu i svijetu, nakon čega je slijedila biskupova završna riječ, u kojoj se zahvalio župniku i organizatorima, a pohvalio nazočni puk za lijepo sudjelovanje u sv. Misi i radost što je i on mogao biti jedan od njih u ovoj župnoj i gradskoj svečanosti, a na kraju „Lijepa naša“.

{rokbox album=|Ilindan2011| title=|Sveti Ilija Prorok u Stocu 2011.| thumbcount=|21|}images/stories/vijesti/ilindan2011/*{/rokbox}

Odmah poslije mise slijedio je kulturno-glazbeni program domaćih društava što je svijet s oduševljenjem popratio i uključio se. Uslijedilo je opće pučko slavlje, uz ugodno druženje i čašćenje. Poslije je svijet pošao u stočana na ručak, a neki su posjetili župni Muzej i Galeriju. Na večer kod župne crkve, opet se okupio silan svijet, preko 5 tisuća, a posebno djeca i mladi, na ilindanski Koncert Mate Bulića, a na kraju veličanstveni vatromet. Tako su Dani Sv. Ilije završili na opće zadovoljstvo stolačkog puka. Bogu hvala!

{rokbox album=|Ilindan2011| title=|Koncert Mate Bulića na Ilindan u Stocu 2011.| thumbcount=|27|}images/stories/vijesti/bulic2011/*{/rokbox}