Čista srijeda – Pepelnica u Stocu 2017.Čista srijeda-Pepelnica, 1. ožujka 2017. u stolačkoj župi sv. Ilije Proroka proslavljena je vrlo dostojanstveno, kako i dolikuje ovom svetom danu na početku korizme.

Svečana sv. Misa slavljena je u 17,30 sati, a sat i pol vremena prije sv. Mise stolački dumo Rajko ispovijedao je vjernike, među kojima je najviše bilo djece i mladih, koji su ovu korizmu htjeli započeti čista srca i duše uz svoje osobne korizmene odluke. Puna crkva puka Božjega, pun kor pjevača, ministranti oko oltara, a mala djeca ispred oltara. Časne sestre župnu crkvu vrlo su lijepo aranžirale s korizmenim simbolima koji će kroz korizmu vjerni puk poticati na razmišljanje i obraćenje.

U 17,30 sati župna zvona su najavila početak sv. Mise, ministranti s Dumom izlaze na oltar, a čitava crkva predvođena Velikim župnim zborom „Mladi“ punim zanosom srca i duše pjeva pučki dvoglasno ulaznu korizmenu pjesmu: „O Isuse daj da pjevam“. Župnik pozdravlja sve nazočne vjernike i poziva ih na dostojno držanje i skrušeno kajanje. Mladi iz župe čitaju misna čitanja, a nakon evanđelja župnik blagoslivlje pepeo koji je je nastao spaljivanjem maslinovih grančica od Cvjetnice. Čitava crkva pristupa pepeljanju uz tradicionalno pučko dvoglasno pjevanje Gospina plača, koji čitava crkva znade napamet. Skoro sav okupljeni puk pristupa sv. Pričesti uz prikladne korizmene pjesme.

Na kraju sv. Mise Župnik sve poziva na korizmenu pokoru, post, molitvu i djela ljubavi, te redovitu sv. Misu kako nedjeljama, tako i radnim danima, a poseban poziv upućuje vjernicima na uobičajenu pobožnost Križnoga puta svakim korizmenim petkom u 16,30 sati uz stolačku Kalvariju, brdašce Križevac, gdje na kraju pobožnosti bude slavljena i sv. Misa. Korizma u Stocu započela je poticajno uz dobar odaziv župljana, pa se nadamo i dobrim duhovnim plodovima na kraju korizme.

{rokbox album=|pepelnica| title=|Čista srijeda – Pepelnica u Stocu 2017.| thumbcount=|17|}images/stories/vijesti/2017/pepelnica/*{/rokbox}