JASLICE NA CENTRU GRADA U STOCU 2011.Po ustaljenu običaju, i ove smo godine na početku Došašća postavili Božićne jaslice u Stocu na Centru grada. Jaslice su nenametljivo privlačne po danu, a diskretno osvijetljene po noći tako da svojom nazočnošću privlače poglede mnogih prolaznika i znatiželjnika, a na molitvu pozivaju osobito katoličke vjernike raznih uzrasta. Posebno se djeca, idući u školu i iz škole, rado zaustave ispred njih, s molitvom na usnama, promatrajući maloga Isusa u lijepom prirodnom ozračju. Često se mogu vidjeti očevi i majke s malom djecom u naručju koji kod Jaslica odgovaraju na brojne upite i čuđenja svojih malih radoznalaca.

Iako Betlehemske jaslice svojom pojavom pozivaju i pobuđuju na mir i na nešto što je i vjerski i obiteljski doista lijepo, neki ipak u njima ne porepoznaju tu simboliku i značenje. U prilog tomu govori i neočekivana činjenica da je u noći 29. na 30. studenoga mjesna policija spriječila trojicu Stočana u pokušaju paljenja Jaslica, što je – hvala Bogu – završilo samo s manjom materijalnom štetom bez značajnijega oskvrnjenja ovoga svetoga kutka u gradu na Bregavi. Ovu vijest prenijeli su mnogi mediji kako novinski tako i elektronski, te razni portali i TV kuće, s puno više senzacije i buke nego što to odgovara ovakvu znaku molitve, mira i života.

Isus je prije 2000 godina, preko Djevice Marije, u obitelji kojoj je glava sv. Josip, došao na zemlju i svojim životom, napose mukom, smrću i uskrsnućem, otkupio cijelo čovječanstvo i svima podario svoj božanski mir i spas. Neka i ovoga Došašća i Božića Isus, vječni Božji i vremeniti Marijin Sin, u sve nas unese ljubav u srce, mir u dušu i osjećaj poštovanja prema svim ljudima, miljenicima Božjim.

JASLICE NA CENTRU GRADA U STOCU 2011.