Katoličkoj malo-nogometnoj ekipi Župe sv. Ilije Proroka Stolac dodijeljeno općinsko priznanje 2018.Povodom blagdana sv. Ilije Proroka, Dana općine i Patrona župe Stolac na svečanom prijemu na Nekropoli stećaka Radimlja, u četvrtak, 19. srpnja 2018. u 20,00 sati općinski načelnik gosp. Stjepan Bošković dodijelio je, uz ostale nagrade, i Katoličkoj malo-nogometnoj ekipi Župe sv. Ilije Proroka Stolac općinsko Priznanje za promoviranje i pronošenje ugleda Općine Stolac u svijetu za 2018. godinu.

Naime, stolački mladići preko malog nogometa svojom kvalitetnom igrom i fairplay ponašanjem od početka se nalaze u vrhu KMNL Crkve u Hrvata, te na taj način pronose slavu i ugled i župe i općine Stolac, što su ove godine prepoznale i općinske vlasti te mladićima dodijelili prestižno Priznanje.

Tijekom službenog protokola večeri, a prije dobivanja nagrade, voditeljica svečanog programa pročitala je sljedeći tekst o župnoj malo-nogometnoj ekipi:

Stolačku župnu katoličku malo-nogometnu ekipu osnovao je, s mladićima stolačke župe, župnik don Rajko Marković prije 15 godina, 2003. godine i uključio je u katoličku ligu hercegovačkih biskupija, a preko biskupijske lige uključeni su u KMNL Crkve u Hrvata. Odmah, od početka počeli su s odličnom igrom i lijepim ponašanjem, čime su stekli simpatije svega gledateljstva, a što je i cilj ove katoličke športske organizacije. Župnik im je od početka i voditelj i glavna potpora u igri i radu. Vrlo brzo imenovali su i glavni stožer koji skupa sa župnikom, tijekom svih ovih godina, dobro vodi ovu ekipu.

Od samog početka natjecanja Stočani se nalaze u samom vrhu na završnicama turnira, a zadnjih godina bilježe posebno značajne uspjehe:

  • 2015. zauzeli su drugo mjesto Crkve u Hrvata igrajući u Vrbovcu, Bjelovarska biskupija,
  • 2017. god. zauzeli su 1. mjesto u Mostaru, kad su naše hercegovačke biskupije bile domaćin susreta, ove
  • 2018. god. zauzeli su opet prvo mjesto u Osijeku, Đakovačko-osječka nadbiskupija, a
  • kao prvaci ove 2018. godine automatski su osigurali nastup u Završnici sljedeće 2019. godine, pa se nadamo i radujemo njihovim novim športskim uspjesima.

Osvojili su do sada brojne pehare i medalje: za fair play igru, za najboljeg igrača prvenstva, za najboljeg strijelca, za najboljeg vratara-golmana, ali se u tome nisu uzoholili nego su i dalje ostali jednostavna i simpatična momčad po čemu su i postali prepoznatljivi.

Ovi stolački mladići svojom igrom pronose čitavim svijetom slavu i ugled stolačke župe, grada Stoca i stolačke općine, te cijele Hercegovine, što nam svima daje posebno zadovoljstvo, pa smo tako i mi svi na njih ponosni. Kroz ovu župnu športsku ekipu prošlo je do sada preko 50 stolačkih mladića i drago nam je da je naša stolačka župa, član ove velike i vrlo respektabilne športske organizacije Crkve u Hrvata.

Nakon pročitanog teksta općinski načelnik je župnoj športskoj ekipi dodijelio Priznanje koje je uime čitave zajednice primio predstavnik ekipe gosp. Nikola Vujnović, trener. Svečanom prijemu i dodijeli nagrade nazočio je i naš dumo Rajko. Povelja je postavljena u našu Župnu dvoranu za mlade, gdje se nalaze i ostale brojne nagrade, pehari, priznanja, medalje, diplome, zahvalnice… naših mladih, koji su kroz 15-ak raznih ekipa, udruga, grupa i skupina od ministrantskih i pjevačkih do folklornih i športskih, aktivno uključeni u život stolačke župe, te su dumi Rajku u pastoralnom i kulturnom radu desna ruka. Tri stotine mladih aktivno je uključeno u život i rad župe na što smo svi posebno ponosni.