Komemoracija na Radimlji 2015.  Dana 16. svibnja 2015. u sklopu manifestacije Stolačko kulturno proljeće organizirana je na Radimlji kod Stoca svečana komemoracija i sv. Misa za sve poginule katolike hrvatskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

U 17,30 sati kod podignutog spomenika, časna sestra Alojzija predmolila je sa školskom djecom i ministrantima pred okupljenim mnoštvom slavnu krunicu koja je bila prikazana za naše pokojnike. Poslije duhovne točke slijedila je komemoracija.

Na početku župnik don Rajko Marković, pozdravio je predvoditelja misnog slavlja, svećenike koncelebrante, te sve nazočne, naglasio svrhu ovog okupljanja i zahvalio svima koji su osjetili potrebu doći na ovaj hercegovački Bleiburg u Stocu, te navijestio redoslijed programa.

Komemoracija je započela “Lijepom našom”, a nastavljena polaganjem vijenaca. Vjence na spomenik hrvatskim žrtvama položili su načelnici hercegovačkih općina, te nazočni predstavnici hrvatskih državnih i drugih instutucija, udruga i stranaka, sve su to popratile prigodnom pjesmom dvije stolačke župne pjevačke skupine: “Vidoštačka kraljica” i “Angelus”. Uokolo spomenika poredali su se kao počasna straža, mladi iz stolačkaog folklora: HKUD „Stolac“, što je čitavom skupu davalo lijep dekorativni dojam.

U 18,00 sati započela je sv. Misa, koju je predvodio u koncelebraciji 6-orice svećenika i đakona, don Đuro Bender župnik Gradine, a pod sv. Misom pjevao je župni zbor s Gradine, pod ravnanjem don Ivana Bijakšića župnog vikara. U nadahnutoj i zapaženoj propovijedi don Đuro se osvrnuo na teško stanje hrvatskog naroda kroz čitavu njegovu povijest a pogotovo za vrijeme komunizma. A onda je naglasio: Večeras na ovom stratištu posebno slavimo Misu za brojne žrtve pogubljene od komunističkih zločinaca za vrijeme, a posebno poslije Drugog svjetskog rata, kad su naši hrvatski ljudi, pa i žene i djeca doživjeli masovne likvidacije poslije 15. svibnja 1945. godine. Prošlo (20.) stoljeće bilo je najkrvavije upravo po ubijanju kršćana. U dva tisućljeća postojanja kršćanstva, zbog vjere je ubijeno 70 milijuna kršćana, a od ukupnog broja tih ubijenih čak 45 milijuna (oko 65 posto) mučenici su dvadesetog stoljeća. Na kraju je don Đuro završio kratkom molitvom: Svi hrvatski sveci i blaženici, stradali sinovi i kćeri, mučenici hrvatskog naroda, molite za nas i zagovarajte nas pred licem Božjim. Amen.

U sv. Misi okupljeni puk je pobožno sudjelovao, molio i pjevao, a na licima se osjetila ozbiljnost, što je bio znak da je nazočno brojno vjerničko mnoštvo, od nekoliko stotina, svjesno i svetog trenutka i svetog tla na kojem stoji, jer se pretpostavlja da je na stolačkom prostoru, osobito na Radimlji i okolnim jamama u mjesecu svibnju 1945. pobjeno oko 10.000 Hrvata katolika. Sve je na Radimlji završilo zajedničkom pjesmom „Zdravo Djevo kraljice Hrvata”, a onda se okupljni puk razišao dostojanstveno u tišini šaljući poruku svima odgovornima da se jednoga dana dođe do potpune istine o našim pokojnima i poginulima.

{rokbox album=|radimlja| title=|Komemoracija na Radimlji 2015.| thumbcount=|27|}images/stories/vijesti/2015/radimlja/*{/rokbox}