Križni put u Stocu uz Križevac 2021.I ove godine započeli smo dostojno Korizmu u Stocu s uobičajenim Križnim putom uz naš Križevac. Prvoga petka u Korizmi, 19. veljače 2021., a tako i svakoga petka ubuduće, u 16,30 sati vjerni puk stolačke župe, sa svojim župnikom don Rajkom, redovito obavlja pobožnost Križnog puta sa sv. Misom, na stolačkom brdašcu Križevcu.

Vjernici su se i ovoga, malo prohladnoga i kišnoga, petka odazvali u vrlo velikom broju, više stotina: djece, mladih, pjevača, ministranata, odraslih, pa je tako lijepo bilo pogledati uz Križevac kako se procesija dostojanstveno kreće u pobožnom hodu, u molitvi i pjesmi, od postaje do postaje križnog puta.

Prošle smo godine 2020. u prvoj večeri Ilindanske trodnevnice, 17. srpnja blagoslovili prvih šest kamenih postaja Križnoga puta s Pristupnim križem, replika radimskog križa. Nove postaje s križem blagoslovio je naš biskup Ratko, te za ovu prigodu sam sastavio molitve za svaku postaju Križnoga puta, koje su uklesane u kamenu na svakoj postaji i upravo smo taj tekst molili na ovom Križnom putu. Kod svake postaje Križnoga puta stolački su mladići predmolili molitvu uklesanu na postaji, a dumo je završavao molitvom iz molitvenika, zatim su pjevači nastavljali pjesmom i tako svih 14 postaja.

Kruna svega na kraju bila je na vrhu Križevca sv. Misa, pod kojom su ministranti posluživali, mladi čitali, pjevači predvodili liturgijsko pjevanje uz sudjelovanje svega puka Božjega. U povratku su se čuli samo lijepi komentari kako nas je bilo puno i kako je bilo lijepo, pobožno i dostojanstveno. Križni put Stočani uvijek dožive kao jedno pobožno pokorničko hodočašće na našu stolačku Kalvariju-Križevac, pri čemu odmore i dušu i tijelo i zato je Križni put uvijek dobro posjećen i doživljen. A da svi stolački događaji ostanu i trajno zabilježeni za to se uvijek stručno pobrine Foto studio Sliko-Stolac.