Listopadske pobožnosti u Stocu 2020.Listopadske pobožnosti u Stocu, kako svake godine, tako i ove, dobro su posjećene u stolačkoj župi. Svaku večer održavaju se pobožnosti Gospi pred njezinim kipom u župnoj crkvi u 18,00 sati, zatim slijedi sv. Misa.

Stolački puk dobro popuni crkvu sv. Ilije Proroka, Dječji zbor „Modra rijeka“ s ostalim pjevačima, predvodi pučko pjevanje za vrijeme pobožnosti i sv. Mise, a čitav okupljeni puk složno prihvati i pjeva, ministranti poslužuju oko oltara, mladi čitaju misna čitanja i Molitvu vjernika, a čitav puk složno i glasno moli. Na početku uz ulaznu pjesmu Dumo s ministrantima izlazi iz sakristije pred oltar i započinje Gospinu krunicu: Vjerovanjem, Očenašem i tri Zdravomarije, zatim djeca i mladi nastave desetke krunice predmoliti, a puk pobožno odgovara.

Na kraju izmoljene krunice svi kleknu a Dumo pred Gospinim kipom predmoli Gospine litanije, nakon litanija, slijedi pjesma pa priprema za sv. Misu. U sv. Misi svi pobožno sudjeluju, a dosta se svijeta i pričesti.

U listopadu četvrtkom umjesto krunice imamo Klanjanje Presvetom Sakramentu za duhovna zvanja, ali i za sve ostale naše potrebe, kao što je bilo i večeras, 15. listopada na blagdan sv. Terezije Avilske. Dumo s ministrantima izađe iz sakristije obučen u prigodni plašt bijele boje te na oltaru stavi veliku hostiju u monstrancu, izloži Presveto na glavni oltar, za vrijem čega pjevači i puk pjevaju 3 puta Svet, Svet, Svet, zatim Dumo daje uvod u klanjanje, te kroz nekoliko prigodnih misli i rečenica pripravi puk na molitvu i razmišljanje pred Presvetim. Najprije molimo za duhovna zvanja da nam Gospodin dade dobrih i svetih svećenika koji će sv. Mise slaviti i katolički puk u vjeri poučavati, jer nema svećenika bez Mise, ni Mise bez svećenika, to je dvoje usko povezano, a sve je Krist ustanovio na Veliku Četvrtak na Posljednjoj Večeri, zatim svijet u tišini moli svoje privatne molitve i zahvaljuje Bogu za sva dobra koja nam trajno udjeljuje.

Listopadske pobožnosti u Stocu 2020.

Poslije slijedi jedna euharistijska pjesma, pa litanije Presvetog Srca Isusova, nakon litanija, pjesma „Divnoj dakle tajni ovoj“, kađenje, pa blagoslov s Presvetim. Poslije blagoslova, Blagoslovljen budi Bog, pospremanje Presvetoga u Svetohranište, pa „Do nebesa“. Slijedi pripremanje oltara za sv. Misu, pučka ulazna pjesma: „Sveta Marijo, moli svoga Sinka, da nam Isus dade dobrih svećenika, svećenika Majko svojoj Crkvi daj, koji će nas Majko voditi u raj“ i započinje sv. Misa.

Listopadske pobožnosti u Stocu 2020.

Na početku, iza ulazne pjesme i U ime Oca…. Dumo redovito pozdravi okupljeni puk, dade nekoliko uvodnih duhovnih misli u sv. Misu ili nešto iz životopisa sveca dotičnoga dana, pozove narod na kajanje i sv. Misa krene svojim tijekom. Za vrijeme sv. Mise svijet složno pjeva, moli, sluša misna čitanja i na kraju većina pristupi sv. pričesti. Uvijek, pa tako i večeras završimo jednom Gospinom pjesmom, nakon čega se raziđemo svojim kućama, a poneki još ostanu kratko vrijeme u molitvi i zahvali Bogu i Gospi za sve milosti koje nam Gospodin preko naše Nebeske Majke šalje svakoga dana. Bogu hvala na ovim lijepim susretima koji nas uvijek obogate obilatim duhovnim sadržajima.