Mali Uskrs je u Stocu tradicionalno velika svečanost, kad se okupi silan svijet sa svih strana na sv. Misu koja je redovito u 11,00 sati, a poslije sv. Mise nastavlja se zajedničko druženje po obiteljskim kućama i u gradu. Ove je godine bilo nešto drukčije radi novonastale epidemiološke situacije, ali je isto bilo svečano i lijepo. U posljednje vrijeme na sam Mali Uskrs redovito stavljamo i Prvu Sv. Pričest što svečanosti daje još sadržajnije slavlje. Tako je bilo i ove godine.

Mali Uskrs ove se godine slavio 11. travnja. Rana sv. Misa bila je u 8,00 sati, gdje je svijet ispunio crkvu do posljednjeg mjesta. Svečana pučka sv. Misa sa sv. Prvom Pričesti slavila se u 11,00 sati. Nakon što su zazvonila sva tri župna zvona i sat sa župnog zvonika otkucao 11,00 sati, svečana procesija krenula je s platoa pred crkvom u župnu crkvu sv. Ilije Proroka u Stocu. Naprijed je išao križ u pratnji dviju svijeća, zatim 8 Prvopričesnika, a onda 20-ak župnih ministranata i na kraju dumo Rajko. Ulazak procesije pratile su svečano orgulje s kora, a zatim je gromoglasno zapjevana poznata uskrsna pjesma „Isus usta slavni“. Veliki župni zbor „Mladi“, koji je pjevao pod ovom sv. Misom, je započeo a sav okupljeni puk oduševljeno prihvatio, tako da se u crkvi osjetila opća uskrsna radost.

Sv. Misu je predvodio, Prvopričesnike i sve na početku srdačno pozdravio, prikladnu propovijed okupljenom puku uputio, te Prvopričesnicima i njihovim roditeljima čestitao, stolački župnik don Rajko. Prvopričesnike kroz čitav liturgijski program stvarno je bilo lijepo i gledati i slušati, dok su pozdravljali, zahvaljivali i svoju prvopričesničku radost prema Isusu iskazivali. Prvi put u svom životu pričestio se 8 prvopričesnika stolačke župe: 7 dječaka i 1 djevojčica. Ovo je jedna stolačka međugeneracija, dogodine će ih biti 27. Djeca su svoju sv. Prvu Pričest primila uz svoje roditelje, te su se tako uz svako dijete i njihovi roditelji pričestili, a dan prije su se svi ispovijedili u župnoj crkvi.

Na kraju je Dumo uz prigodnu čestitku, svima podijelio prvopričesničke diplome spomen-slike, neka se i na taj način čuva trajna uspomena na ovaj veličanstveni događaj. Podjelom diploma okupljeni svijet je svim Prvopričesnicima uz spontani pljesak srdačno čestitao. Sve je završilo lijepo i svečano, misnim blagoslovom, zajedničkom fotografijom, uskrsnom pjesmom „Kraljice neba“ i župnim zvonima, a onda su slijedila osobna slikanja i čestitanja. Stolački je puk sa svojim gostima lijepo sudjelovao u sv. Misi i pobožno pratio sve što se događalo na i oko oltara, kako oni u crkvi tako i oni vani na platou pred crkvom.

Poslije misnoga slavlja i duhovnog programa u crkvi, dumo je poslije sv. Mise vani sve nazočne počastio i čašicom pića koja je uvijek popraćena međusobnim razgovorom uz ugodno druženje, a poslije su se nastavila obiteljska slavlja po čitavoj župi, a pogotovo u prvopričesničkim obiteljima, a sve u najboljem redu i miru, poštujući upute nadležnih institucija u ovoj trenutnoj situaciji. Bogu hvala na ovako bogatom i lijepom danu u našoj župi!