Mali Uskrs u Stocu 2020.Mali Uskrs je u Stocu tradicionalno velika svečanost, kad se okupi silan svijet sa svih strana na sv. Misu koja je redovito u 11,00 sati, a poslije sv. Mise nastavlja se zajedničko druženje po obiteljskim kućama i u gradu. U posljednje vrijeme na sam Mali Uskrs redovito stavljamo i Prvu Sv. Pričest što svečanosti daje još sadržajnije slavlje.

Međutim, zbog novonastale pandemije, ove godine nije bilo velike svečanosti, nego onako kako su nam prilike dopuštale. Slavljene su dvije sv. Mise u 9,30 i 11,00 sati, a svijet je nazočio sv. Misama po uputama nadležnih institucija. Obje sv. Mise predvodio je stolački župnik don Rajko.

Sv. Misa u 11,00 sati bila je izravno prenošena na internetu preko stolačkih portala: Župa Stolac i Stolac.co pa smo tako svi bili povezani i vjernici koji su se odazvali osobno na sv. Misu i oni koji su u župi i po svijetu ispred malih ekrana pratili sv. Misu iz Stoca.

Nakon svečanih zvona i otkucanih 11 sati župnik je izišao na oltar uz zvuke orgulja i ulaznu pjesmu: „Isus usta slavni“ predvođenu od nekolicine pjevača stolačkoga župnoga zbora „Mladi“, koji su ujedno i članovi župnoga Folklora. Dumo je na početku sve srdačno pozdravio i nazočne na sv. Misi i one koje iz svojih obitelji sudjeluju u ovoj sv. Misi. Zatim je naglasio da danas slavimo veliku svetkovinu Malog Uskrsa, sve pozvao na kajanje i sv. Misa pjevana krenula je uobičajenim redoslijedom.

Pod sv. Misom mladi su čitali misna čitanja i predmolili molitvu vjernika u kojoj je dumo posebno molio za bolesne od koronavirusa, za medicinsko osoblje koje im pomaže i za umiruće da im Gospodin otvori vrata raja. Muški dio zbora, nakon drugog čitanja, otpjevao je lijepo i svečano Posljednicu: „Svetoj žrtvi uskrsnici“.

Poslije Evanđelja dumo je održao prikladnu propovijed naglasivši da je Isus na dan Uskrsa ustanovio sakramenat sv. ispovijedi, što je veliki dar Božji nama kršćanima, a zatim se osvrnuo na Tominu nevjeru i poučio nas kako Isus svima nama poručuje: „Ne budi nevjeran, nego vjeran“. Svima nam je Uskrsli Isus osigurao osobno uskrsnuće i mjesto u raju, a na nama je hoćemo li ga zaraditi, a možemo vrlo lako ako budemo vršili njegove zapovijedi i obavljali dostojno sv. sakramente.

Pod sv. Misom dio se vjernika pričestio, a nakon popričesne molitve dumo je pročitao župne oglase i potaknuo da možemo dolaziti na sv. Mise i radnim danima i nedjeljama, držeći se uputa nadležnih stožera, a dumo nam je uvijek na raspolaganju za sve potrebe za koje držimo da nam može pomoći.

Na kraju smo zapjevali najljepšu uskrsnu pjesmu „Kraljice neba raduj se“ i s misnim blagoslovom i završnom pjesmom završila je svečana sv. Misa. Na kraju su još i tri župna zvona milozvučnim tonovima oglasila kraj današnjeg misnog slavlja. Bogu hvala na svim darovima i kušnjama koje nam šalje u ovom vremenu!