Stolački ministranti na Hutovu BlatuU subotu, 18. lipnja 2011. nas 60-ak stolačkih ministranata sa svojim Dumom don Rajkom Markovićem organizirali smo svoj uobičajeni godišnji izlet na Londžu, poznatom izvoru vode u Parku prirode Hutovo Blato. Pomolili smo se i pošli autobusom u 900 sati ujutro od župne crkve u Stocu i za pola sata bili smo na Londži. Čitavi smo dan proveli u lijepom druženju, raznim igrama, kupanju, vožnji čamcima.

Organizirali smo međurazredni nogometni turnir, potezanje konopa…. Bog nam podario lijep dan, Park nam ponudio svoja prirodna bogatstva, Dumo se pobrinuo da ne budemo gladni, a nepresušni izvor Londža stavio nam na raspolaganje zdravu i hladnu pitku vodu. Ovo je zaista bio nezaboravan, sadržajan i lijep dan proveden u najljepšem europskom Parku prirode Hutovu Blatu. Poslije podne posjetili smo dvije nadaleko poznate nekropole stećaka u Boljunima koje datiraju iz 14. i 15. stoljeća. Među stećcima najčasnije mjesto zauzima stećak-križ nadgrobni spomenik vojvode Vlatka Vukovića Kosače, plemića Huma, koji je prvi pobijedio Turke kod Bileće, 28. kolovoza 1388., a umro 1392. i pokopan u Boljunima. Nakon nekropola posjetili smo i lokvu-bunar Neveš koji je, prema stručnjacima, još strariji od nekropola. Dubok je 12 metara, ozidan kamenom stepenasto ukrug, nikad ne presušuje, te i danas podmiruje potrebe sela Boljuni u raznim prigodama. Sve smo ovo i još puno toga čuli od našeg domaćina Marinka Šutala. Usput razgovaramo i razmišljamo, kako nas je dobri Bog obdario raznim bogatim sadržajima na ovom malom stolačkom području, neka mu je na svemu tome velika hvala.

{rokbox album=|ministranti2011| title=|Stolački ministranti na Hutovu Blatu 2011.| thumbcount=|4|}images/stories/vijesti/ministranti2011/web/*{/rokbox}