Mladi Stoca u Sisku na Skupu hrvatske katoličke mladeži 2012.Mladi stolačke župe sa svojim dumom Rajkom hodočastili su na Skup hrvatske katoličke mladeži u Sisak, subota i nedjelja 5. i 6. svibnja 2012. Pošli smo u subotu, 5. svibnja u 4,00 sata ujutro iz Stoca, a usput su nam se priključile župe Sv. Matej Mostar, Potoci Mostar, Katedrala Mostar i Prosoje. Lijepo je kad 250 mladih putuje zajednički u pjesmi i molitvi od odmorišta do odmorišta. Usput smo se susretali i s ostalim mladima iz raznih župa, a ovih pet župa bile su zajednički gosti u župi Pohoda Bl. Dj. Marije u Sisku kod župnika vlč. Branka Koretića, koji je ujedno i predsjednik odbora za organiziranje „Skupa mladih Sisak 2012“. Vlč. Branko je primio 1200 mladih u svoju župu na čemu mu posebna hvala.

U Sisak smo došli u 14,30 sati, gdje su nas dočekali naši volonteri, a kojih je na ovom skupu bilo 1500, koji su nam podijelili kape s logom ovoga susreta i poveli nas u daljnji zajednički program. Naprijed je stalno išlo 5 momaka s naših jednakih pet župnih tabla, što je čitavom hodočašću davalo poseban imidž. Ljudi su nas putom pozdravljali, a i mi smo se predstavljali lijepim hercegovačkim pjesmama, tako smo se okupljenom i usputnom puku predstavljali u pjesmi, slici i molitvi.

Na prikladnom platou, pred crkvom sv. Kvirina, uređenom za ovaj skup u Sisku okupilo se oko 30.000 mladih sa svih strana gdje „Hrvati dišu“. Mi smo stali vrlo blizu olatara s naših 5 župnih tabla, tako da smo bili uočljivi sa svih strana, što su i mediji posebno zabilježili. Sudjelovali smo u prijemisnom programu, koji je bio lijepo organiziran i prilagođen mladima.

Zatim je slijedila svečana sv. Misa koju je predvodio kard. Josip Bozanić uz sudjelovanje 20-ak biskupa i 500-tinjak svećenika, a propovijedao je biskup Mijo Gorski koji je inače predstavnik Hrvatske biskupske konferencije za mlade.

Prije sv. Mise bila je prigoda za sv. ispovijed što su i mnogi naši mladi iskoristili. Zaista je bilo predivno sudjelovati na ovako jednom skupu hrvatske mladosti, koja vjeruje u Boga, želi biti Božja i želi ići putem Isusa Krista. Tu se osjeti kolika je to moralna snaga našega hrvatskog naroda, naša mladost skupa sa svojim duhovnim pastirima. Tu smo zaista osjetili onu Isusovu: „Ni vrata paklena neće je nadvladati“.

Poslije sv. Mise volonteri su nas rasporedili po obiteljima na večeru i prenoćište, a naše dume su otišle kod župnika. Kod sisačkih obitelji izvanredno srdačan doček i prijem, svake hvale vrijedan. Poslije večere smo svi malo izašli u grad, gdje smo se zajednički družili s domaćom mladeži.

Sutri dan nedjelja, svečana sv. Misa u 11,00 sati, koju je predvodio, sa svim našim svećenicima, i lijepo propovijedao varaždinaki biskup Josip Mrzljak. Poslije Mise uslijedilo je predstavljanje svih župa, koje su gostovale u ovoj župi. Najprije se predstavila župa domaćin, pa župe gosti. Naša župa Stolac predstavila se kratkom poviješću, zatim sadašnje stanje naše župe i na kraju darovi. Poklonili smo župniku nezaobilaznu stolačku župnu lozu iz murvove bačve, koja liječi 24 bolesti, kako reče naš predstavljač, na što smo dobili veliki pljesak uz gromoglasni smijeh, a još smo poklonili i knjigu: „Stolac u  povijesti i kulturi Hrvata“. Kad su se sve hercegovačke  župe predstavile onda smo zapjevali „Kamen, krš i maslina…“ što je čitavi skup jednoglasno s oduševljenjem prihvatio.

Poslije Mise opet u obitelji na ručak, pozdravili se i u 15,00 sati smo krenuli sa svih 5 autobusa u grad u katedralu, gdje nas je primio katedralni župnik i rekao nam nekoliko riječi o katedrali i gradu Sisku. Poslije nas je župnik domaćin ispratio i s njim smo se pozdravili i u 16,00 sati krenuli prema Hercegovini. Do gore smo išli autocestom Vrgorac, Zagreb, Popovača i onda Sisak, a odozgor smo krenuli regionalnom cestom Sisak, Petrinja, Glina, Vojnić, Plitvice, Otočac i iz Otočca u Velebit u najpoznatije Gospino svetište Gospićko-Senjske biskupije Krasno. Popeli smo se 23 km uz Velebit i to je bilo nezaboravno. Gore smo došli u 21,00 sat, gdje nas je primio župnik vlč. Nikola Komušanac i sve nas 250 počastio večerom u hotelu. Hvala mu!

Nakon toga smo otišli u zavjetnu crkvu, gdje nam je župnik rekao nekoliko zanimljivih stvari o svetištu i crkvi, Velebitu i okolici. Godišnje kroz svetište prođe preko 200.000 hodočasnika, a nema mjeseca u kome ne pada snijeg, a zna ga biti i do 3 metra visine. Velebit ima 3 župe i sve tri drži vlč. Nikola, a svega 1200 vjenika. U svetištu smo lijepo zapjevali tako da je sav Velebit odjekivao. Poslije lijepog doživljaja na Velebitu uputismo se prema Stocu i došli smo u ponedjeljak u 5,00 sati ujutro.

Ovo je zaista bilo jedno hodočašće bogato sadržajem, s koga smo se svi vratili prezadovoljni i dumo i svi mi mladi zajedno. Bogu hvala!

{rokbox album=|sisak2012| title=|Mladi Stoca u Sisku na Skupu hrvatske katoličke mladeži 2012.| thumbcount=|9|}images/stories/vijesti/2012/sisak/*{/rokbox}