Hodočašće u Riječku nadbiskupiju u subotu i nedjelju, 16. i 17. studenoga 2019.Hodočašće u Riječku nadbiskupiju: U nedjelju 2. lipnja ove godine imali smo u gostima prijatelje iz Riječke nadbiskupije iz četiriju župa: Turke, Kuželj, Brod na Kupi i Plešce, pod vodstvom župnika don Josipa Tomića koji vuče korijene iz stolačkog kraja. Tad smo slavili skupa sv. Misu u 11,00 sati u našoj župnoj crkvi, družili se pred crkvom u pjesmi i čašćenju, obilazili stolačke kulturne destinacije i na kraju zajednički ručali u Stocu.

Tad smo se dogovorili i dumo javno obećao s oltara da ćemo im uzvratiti posjetu na jesen ove godine i to sa starijom generacijom, jer mladi i djeca dovoljno hodaju i nastupaju i evo došlo je vrijeme da to i ostvarimo. Ovih smo se dana čuli don Josip i stolački dumo i odredili smo da taj susret u Riječkoj nadbiskupiji bude u subotu i nedjelju, 16. i 17. studenoga 2019.

Pošli bismo iz Stoca autobusom u subotu, 16. XI. u 4 sata ujutro od župne crkve, pa u Svetište Gospe Trsatske u Rijeku, razgledanje Svetišta i sv. Misa, koju će predvoditi don Josip u koncelebraciji stolačkog dume i možda susret s nadbiskupom mons. dr. Ivanom Devčićem koji je predvodio u Stocu Ilindansko slavlje 2016. g. Zatim idemo u Lovran u Biskupijsko odmorište, zadužujemo dvokrevetne sobe i na večeru, poslije večere obilazak Opatije i na večer u Lovranu zajedničko druženje.

Nedjelja ujutro, doručak i polazak u Gorski Kotar i obilazak župa iz kojih su vjernici kod nas bili u gostima. U župi Turke imat ćemo zajedničku sv. Misu u 11,00 sati, koju će predvoditi i propovijedati stolački dumo u koncelebraciji župnika don Josipa. Pod sv. Misom Stočani čitaju misna čitanja i Molitvu vjernika, predvode pjevanje, a svi skupa s domaćinima zajednički sudjelujemo u sv. Misi. Poslije sv. Mise idemo na zajednički ručak u Plešce u restoran „Kod Lipe“ pjesma, druženje i oko 15,00 sati polazak za Stolac i u nedjelju do ponoća bismo trebali biti u Stocu radi radnog ponedjeljka.

U gostima su nam smještaj i hrana osigurani, gratis! Hvala im! A mi plaćamo put i prijevoz za dva dana. Pa će po osobi put koštati 60 KM., upise i uplate primam odmah od danas. Trebamo imati uza se važeće dokumente, putovnicu Hr. ili BiH ili Osobnu hrvatsku iskaznicu. Ponijet ćemo nešto hrane za puta da možemo izdržati do večere u subotu u Lovranu i da imao nešto džeparca za usput. Ide i Dumo autobusom i što sam obećao to i ispunjavam. Evo, barem jednom godišnje organiziramo hodočašće i za vas starije. Jedino ćemo primiti nekoliko naših župnih pjevača da možemo u gostima zapjevati i zasvirati i crkveno i folklorno, ali je ovo ipak hodočašće za vas starije bilo da se javite osobno bilo bračni parovi. Može se javiti tko god želi, a idemo jednim autobusom radi smještaja u Lovranu, pa kad se autobus napuni više nećemo moći primati. Za sve potrebite informacije možete zvati Dumu. Hvala!