NAJAVA: Komemoracija na Radimlji 2012.Najavljujemo na vrijeme komemoraciju žrtava komunizma na Radimlji u subotu po Bleiburgu, 19. svibnja 2012. u 1800 sati. Svibanjska pobožnost počinje u 1730 sati, a svečana sveta koncelebrirana Misa u 1800 sati. Sv. Misu predvodi i propovijeda župnik župe sv. Mateja iz Mostara don Ivica Boras. Pozivamo sve vjernike da se toga dana odazovu na Radimlju na zajedničku komemoraciju. U nastavku donosimo čitav tekst upućen svim župnicima hercegovačkih biskupija, samostanima redovničkih ustanova, te predstavnicima civilne vlasti naših općina.

ŽUPNI URED SV. ILIJE PROROKA
88 360 STOLAC
TEL./FAKS: 036/ 853-005
B
R. PROT. 43./2012.

ŽUPNICIMA HERCEGOVAČKIH BISKUPIJA

Predmet: KOMEMORACIJA ŽRTAVA KOMUNIZMA NA RADIMLJI

Poštovani brate u Kristu!

Potkraj Drugoga svjetskog rata, točnije već 1944. godine partizani su zarobljavali brojne  hrvatske civile gdje bi se god našli, a nisu izbjegli iz ovih krajeva. Potom bi ih dovodili u Stolac, gdje su ih „prijekim postupkom“, tj. bez sudskoga procesa, osuđivali i ubijali u stolačkoj okolici.

Neposredno  nakon  rata,  osobito  poslije  Bleiburške  tragedije,  u  svibnju/lipnju 1945., na tisuće sudionika Križnoga puta našega naroda dovodili su iz smjera Mostara, kao  i  mnoge  nevine  ljude,  uglavnom  civile,  iz  svih  naših  hercegovačkih, susjednih dalmatinskih i južnobosanskih općina, na ovaj „sud“ u Stolac i tu im u montiranu procesu s lažnim svjedocima presuđivali i potom ih masakrirali. Prema dosadašnjim istraživanjima njihov se broj penje na oko 10.000 žrtava.

Nakon prisilne šutnje (1945.-1990.), konačno su progovorili svjedoci tih zbivanja, te su masovne grobnice ove naše mučene subraće sada otkrivene, i to na petnaestak mjesta, ne samo u jamama, nego i u rupama, kanalima i u koritu Bregave, a osobito Radimlje. Svjedoci konačno otkriše šokantna svjedočanstva o mučenju žena i djevojaka u raznim narodnim nošnjama, osobito s područja zapadne Hercegovine, zatim nekolicine nepoznatih franjevaca i drugih svećenika. U novije smo vrijeme došli i do podatka o stradanju petorice franjevaca nad jednom jamom u blizini Stoca.

Prošlih smo godina u okviru obilježavanja obljetnice Bleiburške tragedije svim tim žrtvama na stolačkim stratištima iskazivali dužnu počast na jednom od najvećih stradališta nedaleko od nekropole „Radimlja“ uz mnoštvo puka, svećenstva i raznih delegacija.

I ove smo godine odlučili odati počast našim brojnim žrtvama. U znak poštovanja prema njima i njihovim patnjama najmanje što možemo jest da u javnosti svjedočimo i da se za njih javno Bogu molimo i osobito sv. Misu prikazujemo.

Na sjednicama prošlih godina s većinom načelnika naših hercegovačkih općina dogovoreno je da će oni sa svojom pratnjom doći i položiti vijence za stradale s područja svojih općina na ovome mjestu. Isto tako odlučeno je da se zamole naši brojni KUD-ovi da u narodnim nošnjama dođu kao počasna straža onima koji su u takvim nošnjama ovdje život položili. Zaključeno je također da ćemo obavijestiti biskupa i sve svećenike da i u ovom religioznom i rodoljubnom činu sudjeluju, prema svojim mogućnostima. Tako vam izražavamo svoj prijedlog i molbu da pozovete svoje vjernike da sv. Misu i svibanjsku pobožnost u subotu, 19. svibnja u 1800 sati prikažemo za njih na stratištu Radimlje.

U nadi da ćemo se kao svećenici odazvati na ovaj skup dužne kršćanske počasti, očekujemo vas sve sa skupinom vama povjerenih vjernika, osobito onih koji još uvijek broje svoje “nestale”, a koji najvjerojatnije na ovim stratištima, zaboravljeni i ušutkani komunističkim nasiljem, počivaju, očekujući Dan Suda i Božjega milosrđa, ali i naše poštovanje i molitvu!

Stolac, 23. travnja 2012.                                                                                                         Don Rajko Marković, župnik