ŽUPNI URED SV. ILIJE PROROKA

88 360 STOLAC

TEL./FAKS: 036/ 853-005

BR. PROT. 38./2015.

ŽUPNICIMA HERCEGOVAČKIH BISKUPIJA

Predmet: KOMEMORACIJA ŽRTAVA KOMUNIZMA NA RADIMLJI

Poštovani brate u Kristu!

Potkraj Drugoga svjetskog rata, točnije već 1944. godine partizani su zarobljavali brojne hrvatske civile gdje bi se god našli, a nisu izbjegli iz ovih krajeva. Potom bi ih dovodili u Stolac, gdje su ih „prijekim postupkom“, tj. bez sudskoga procesa, osuđivali i ubijali u stolačkoj okolici.

Neposredno nakon rata, osobito poslije Bleiburške tragedije, u svibnju/lipnju 1945., na tisuće sudionika Križnoga puta našega naroda dovodili su iz smjera Mostara, kao i mnoge nevine ljude, uglavnom civile, iz svih naših hercegovačkih, susjednih dalmatinskih i južnobosanskih općina, na ovaj „sud“ u Stolac i tu im u montiranu procesu s lažnim svjedocima presuđivali i potom ih masakrirali. Prema dosadašnjim istraživanjima njihov se broj penje na oko 10.000 žrtava.

Nakon prisilne šutnje (1945.-1990.), konačno su progovorili svjedoci tih zbivanja, te su masovne grobnice ove naše mučene subraće sada otkrivene, i to na petnaestak mjesta, ne samo u jamama, nego i u rupama, kanalima i u koritu Bregave, a osobito Radimlje. Svjedoci konačno otkriše šokantna svjedočanstva o mučenju žena i djevojaka u raznim narodnim nošnjama, osobito s područja zapadne Hercegovine, zatim nekolicine nepoznatih franjevaca i drugih svećenika. U novije smo vrijeme došli i do podatka o stradanju petorice franjevaca nad jednom jamom u blizini Stoca.
Prošlih smo godina u okviru obilježavanja obljetnice Bleiburške tragedije svim tim žrtvama na stolačkim stratištima iskazivali dužnu počast na jednom od najvećih stradališta nedaleko od nekropole „Radimlja“ uz mnoštvo puka, svećenstva i raznih delegacija.

I ove smo godine odlučili odati počast našim brojnim žrtvama. U znak poštovanja prema njima i njihovim patnjama najmanje što možemo jest da u javnosti svjedočimo i da se za njih javno Bogu molimo i osobito sv. Misu prikazujemo.

Na sjednicama prošlih godina s većinom načelnika naših hercegovačkih općina dogovoreno je da će oni sa svojom pratnjom doći i položiti vijence za stradale s područja svojih općina na ovome mjestu. Isto tako odlučeno je da se zamole naši brojni KUD-ovi da u narodnim nošnjama dođu kao počasna straža onima koji su u takvim nošnjama ovdje život položili. Zaključeno je također da ćemo obavijestiti biskupa i sve svećenike da i u ovom religioznom i rodoljubnom činu sudjeluju, prema svojim mogućnostima. Tako vam izražavamo molbu da pozovete svoje vjernike da sv. Misu u subotu, 16. svibnja u 18,00 sati prikažemo za njih na stratištu Radimlje, a svibanjska pobožnost Gospi započinje u 17,30 sati.

U nadi da ćemo se kao svećenici odazvati na ovaj skup dužne kršćanske počasti, očekujemo vas sve sa skupinom vama povjerenih vjernika, osobito onih koji još uvijek broje svoje “nestale”, a koji najvjerojatnije na ovim stratištima, zaboravljeni i ušutkani komunističkim nasiljem, počivaju, očekujući Dan Suda i Božjega milosrđa, ali i naše poštovanje i molitvu!

Stolac, 15. travnja 2015.

Don Rajko Marković, župnik