Popis stanovništva od 1. do 15. listopada 2013. u BiH.Popis stanovništva od 1. do 15. listopada 2013. u BiH. Braćo i sestre u vezi s ovim popisom naši biskupi pozivaju sve vjernike da na vrijeme priprave potrebne važeće osobne dokumente i da se odazovu na popis. Moralna je obveza svakog katolika javno i ponosno očitovati svoju vjersku pripadnost i uvijek se izjasniti katolikom, pa i na popisu stanovništva, a časna je obveza čuvati i njegovati svoj narodni identitet, posebice u ovim vremenima u BiH gdje skoro svi katolici pripadaju hrvatskom narodu. Popis stanovništva nije novost suvremenoga društva.

I u Svetom Pismu čitamo kako su se nazaretski stanovnici Marija i njezin zaručnik Josip odazvali naredbi cara Augusta i podvrgli se „popisu svega svijeta“. Svi su išli u svoj grad. Stoga ćemo i mi ozbiljno shvatiti naredbu civilnih vlasti te odgovorno pristupiti popisu i na taj način doprinijeti da BiH i dalje bude zemlja i katolika, i vjekovnih Hrvata kao konstitutivnog naroda. Pravo biti popisan ima svaki onaj koji ima državljanstvo ove zemlje, ali mora biti prijavljen. Stoga se o ovome već sada treba dokumentacijski pobrinuti. Kasno će biti kada popis otpočne, a kad otpočne neka izjašnjavanje bude odlučno. Nema Bosanac, Hercegovac, vjernik, nevjernik, naš jezik, domaći jezik. Zato, na primjer, hrvatski katolik u Hercegovini po nacionalnosti je Hrvat, materinski jezik je hrvatski, a po vjeroispovijesti je katolik, kako već predviđa rubrika. Ako ovako mi Hrvati katolici ne postupimo, bit ćemo automatizmom svrstani u red „ostalih“, a to znači stranci i lutalice u zemlji otaca svojih.

Stoga, na Popis se pravovremeno s dokumentima pripravi, odgovorno odazovi i pravim se nacionalnim i religioznim imenom svjesno nazovi!