Posjet špilji Vjetrenica u Zavali, Popovo poljeU nedjelju, 21. travnja 2013. povodom Dana planeta Zemlja stolački Dumo Rajko skupa sa svojim „Velikim zborom Mladi“, u kome je i stolački folklor, sestrom Alojzijom, te našim lijeričarom Grgom Krmekom, koji nam se priključio iz Neuma, na poziv ravnateljstva JP Vjetrenica, a preko stočanke Helene Brajković r. Perić, posjetili smo špilju Vjetrenica u Zavali – Popovo polje.

Poslije treće sv. Mise u Stocu, nas 50-ak krenulo je jednim autobusom preko Ljubinja prema Vjetrenici. Usput smo posjetili našu kapelicu Presvetog Srca Isusova u Ljubinju, zazvonili zvonom, izmolili molitvu i zapjevali pjesmu, a zatim smo nastavili dalje prema Zavali.

Na ulazu u Vjetrenicu dočekala nas je naša bivša župljanka i članica stolačkog Folklora i djevojačke skupine „Vidoštačka kraljica“ Helena, nekima je podijelila šljemove i dala nam upute za posjet špilji. Potom smo zapjevali muški i ženski bećarac, te od nazočnih dobili veliki pljesak.
Uz stručnu Heleninu pomoć obišli smo Vjetrenicu, zapjevali u akustičnim dvoranama Vjetrenice i s puno lijepih dojmova, nakon sat vremena, vratili se natrag.

U mjesnoj gostionici „Zavala“ domaćin Mario Burum sve nas je počastio osvježavajućim pićima. Nakon kratkog osvježenja, razgledavanja okoliša i ponovne pjesme uputili smo se prema ravanjskoj crkvi. Obišli smo crkvu, pomolili se, zapjevali, a nakon toga razgledali i Ravno, te nastavili put prema Konobi, na Trebinji, u vlasništvu Tome i Magdalene Batina.

Naši domaćini, Tomo i Magdalena, srdačno su nas primili, a Magdalena je bivša stolačka župljanka, članica stolačkog folklora i djevojačke skupine „Vidoštačka kraljica“. Vlasnici Konobe su pripremili za svoje goste iz Stoca zaista Lukulovu gozbu. Poslije obilne gozbe, opet pjesma i duhovna i folklorna, zatim lindžo, pa trusa, a sve uz ugodan razgovor i prijateljski ambijent.

Pred samu večer, s ovoga rekreativnog izleta, osvježeni lijepim trenucima i zajedničkim moljenjem krunice, vratili smo se preko Popova polja u Stolac, puni lijepih dojmova. Svima nam je ponekad potrebna priroda kako bi smo se lijepo odmorili, duhovno i tjelesno osvježili, te prijateljski družili, i na kraju na svemu dobrom Bogu zahvalili.

Bože nam daj još ovakvih izlazaka i susreta!

{rokbox album=|vjetrenica2013| title=|Posjet špilji Vjetrenica u Zavali, Popovo polje| thumbcount=|24|}images/stories/vijesti/2013/vjetrenica/*{/rokbox}