Pozdrav biskupu i ostalim gostima i vjernicima na Ilindan, 20. srpnja 2012.Preuzvišeni oče biskupe, braćo svećenici, dragi Božji narode. Prije malo više od  sedam mjeseci, čim se zaredio za biskupa u Poreču u Eufrazijevoj bazilici 10. prosinca prošle 2011. g. uputio sam biskupu Draženu najprije čestitke na biskupstvu, a onda odmah usmeni poziv u ime biskupa Ratka, u svoje osobno ime i u ime čitave župe Stolac, da nam dođe danas predvoditi Misno slavlje na dan Sv. Ilije Proroka zaštitnika župe, grada i općine i blagosloviti kip sv. Ilije za koji smo pretpostavljali da bi mogao biti postavljen. Kaže biskup Dražen: Ma, hvala ti na čestitkama i molitvama, ali pusti me sad malo čovječe da vidim gdje sam…, ali nije odbio. Mislim ja u sebi:  Pustit ću ja tebe jedan dušak, pa ću ja opet nazvat. Te za nekoliko dana opet ja za telefon: Faljen Isus i Marija, ovdje dumo iz Stoca. Prihvaćam! kaže Dražen. E hvala ti, odgovaram ja, baš si me ugodno iznenadio, e sad možemo malo i popričati… Biskupe Dražene, hvala ti što si se zaista rado odazvao našem pozivu i došao k nama u Stolac na patron župe, dan grada i općine. Ti si ovdje dolazio puno puta kao svećenik u raznim službama, a kao biskup po prvi put.

Biskup Dražen je najmlađi biskup Crkve u Hrvata. Rodom je iz župe Prisoje kod Tomislavgrada, a 1968. godište. Sjemenište završio u Dubrovniku, bogosloviju u Sarajevu, doktorirao crkveno pravo u Rimu, obnašao razne svećeničke službe u našim biskupijama: kapelan, župnik, profesor, tajnik, vicekancelar, ovo su samo neke, zatim radio u Rimu u Kongregaciji za biskupe i na kraju postao biskup porečki i pulski. Izabrao je svoje biskupsko geslo: „U tebe se Gospodine uzdam“, a to je biskupsko geslo i bl. Alojzija kard. Stepinca koji, kad je postao biskup 1934. sa svega 36 godina bio je najmlađi biskup svijeta, a naš Dražen sa 44 godine, najmlađi biskup hrvatskog episkopata u obadvije Biskupske konferencije. Bože mu zdravlje, blagoslov i sreću.

Biskupe Dražene, počašćeni smo tvojim dolaskom, pa ti s ponosom uime ovog vjernog kršćanskog puka i nazočnog svećenstva kličem: Oče biskupe dobro nam došao!
U znak dobrodošlice naši ti mladi uime svih nas poklanjaju: umjetničku sliku, akril na platnu, Nekropole stećaka „Radimlja“ iz XV. i XV. st., po kojoj smo poznati u svijetu, ali tu je na Radimlji i naša hrvatska mučenička povijest, pa neka ti ova slika bude uspomena na tvoj prvi službeni dolazak kao biskupa u Stolac, a nadamo se ne i posljednji. Mladi!

– Pozdravljam svu braću svećenike koncelebrante, na čelu s našim kancelarom i dekanom trebinjskim don Antom Luburićem i ostale nazočne svećenike, te naše goste vlč. Filipa Lucića župnika Vugrovca kod Zagreba i vlč Vicka Obradovića iz Požeške biskupije, vlč. Velimira Tomića misionara u Tanzaniji i zahvaljujem svima koji su ovih dana za vrijeme trodnevnice ispovijedali, predvodili pobožnost, misno slavlje i propovijedali, braćo svećenici dobro nam došli.- Pozdravljam časne sestre, bogoslove i sjemeništarce.
– Pozdravljam sve organizatore Ilindanskih dana u našem gradu, Općinsko poglavarstvo, te predstavnike civilne, vojne i policijske vlasti, kao i sve hodočasnike, goste i prijatelje. Pozdravljam sve nazočne hrvatske medije, te novinare svjetovnog i crkvenog tiska.
– Pozdravljam sve vas dragi vjernici, štovatelji Sv. Ilije iz ove i ostalih župa, te iz svih krajeva odakle, ne svojom voljom dođoste na ove prostore. Ovdje smo svi jedno i zajedno i tako i ostanimo. Pozdravljam naše drage iseljenike, koji ovih dana dođoše sa svih strana i kontinenata na svoja rodna ognjišta povodom blag. Sv. Ilije. Svi se danas ovdje osjećajmo doma, svi smo ovdje jedan hrvatski narod u krilu Svete Katoličke Crkve. Pozdrav svima!

A sada oče biskupe, danas na ovaj veliki dan Sv. Ilije Proroka započnite ovu sv. Misu i u nju uključite sve nas ovdje okupljene, naše pokojne i poginule, našu sadašnjost i budućnost, da nam Bog, po zagovoru Sv. Ilije, dade blagoslov, mir, slogu i jedinstvo, a vama braćo i sestre svima kličem: Dobro došli na ovo sveto Ilindansko slavlje!

Pozdrav biskupu i ostalim gostima i vjernicima na Ilindan, 20. srpnja 2012.