Predstavljanje Prvopričesnika na svetkovinu Presvetoga Trojstva 2020.Zbog pandemije koronavirusa, ove godine kasnimo s nekim uobičajenim slavljima u župi, pa tako i s primanjem Prve Svete Pričesti. Kako su sada malo stožerske odredbe popustile, nastavili smo s organiziranjem župnih slavlja.

U nedjelju na Svetkovinu Presvetoga Trojstva, 7. lipnja u našoj župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u Stocu pod sv. Misom u 9,30 sati svi naši ovogodišnji Prvopričesnici sa svojim roditeljima i članovima obitelji sudjelovali su na svečanoj sv. Misi, pod kojom je crkveno pjevanje animirala naša župna djevojačka skupina „Angelus”, a ministrirali stolački ministranti.

Na početku sv. Mise župnik don Rajko sve je nazočne pozdravio, a poseban pozdrav uputio je našim Prvopričesnicima i pohvalio ih za dobro učenje i vladanje za vrijeme vjeronauka, što je svijet s oduševljenjem prihvatio i spontanim ih pljeskom nagradio. Misna čitanja pročitali su naši Prvopričesnici, a poslije Evanđelja dumo je svima okupljenima uputio prikladnu propovijed povodom najveće tajne naše svete vjere svetkovine Presvetoga Trojstva.

Nakon propovijedi okupljenom puku predstavili su se naši ovogodišnji Prvopričesnici njih 26, 9 muških i 17 ženskih. Oni su, pred okupljenim mnoštvom, predstavili sebe i svoju obitelj iz koje dolaze i koje bi zvanje u životu željeli ostvariti. Bilo je tu raznih zvanja i želja, a najviše nogometaša i nogometašica, pa nadamo se da će se mnogima te želje i ostvariti, a zato će poslije sv. Prve pričesti i obaviti 5 prvih subota na čast Gospi za sretan izbor zvanja. Nakon predstavljanja slijedila je Molitva vjernika, koju su izrekli naši Prvopričesnici.

Na kraju sv. Mise dumo je, po običaju, svim Prvopričesnicima podijelio male kruščiće, dar Gradske pekare iz Stoca, nakon čega su i svi ministranti dobili prigodne kruščiće. Sv. Misa završila je svečanim blagoslovom, a dumo je naglasio Prvopričesnicima da će se svi u četvrtak na Tijelovo obući u prvopričesničku svečanu robu i ispred Presvetoga po Gradu iz svojim košarica posipati cvijeće, kako je to i običaj u Stocu na svetkovinu Tijelova. Bogu hvala na ovom lijepom i svečanom danu!