Proslava Gospe Lurdske u Stocu 2019. U ponedjeljak, 11. veljače 2019. u Stocu smo svečano proslavili blagdan Gospe Lurdske. U 17,30 sati u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka bila je pobožnost Gospi, krunica i Gospine litanije, koju je skupa s ministrantima započeo župnik don Rajko, a nastavili predmoliti, s ostalom djecom i pukom Božjim, mladi stolačke župe.

Sv. Misu u 18,00 sati predslavio je stolački Dumo, te na početku uputio svijetu prikladnu riječ o današnjem blagdanu. Pod sv. Misom pjevala je Djevojačka pjevačka župna skupina „Angelus“. Poslije pročitanog Evanđelja, župnik je nazočnom puku izrekao poučnu propovijed o Gospi Lurdskoj, koja je ujedno i zaštitnica svih bolesnika i svega medicinskog osoblja.

Poslije sv. Mise, radi kiše, izostala je tradicionalna zavjetna procesija s upaljenim svijećama oko župne crkve, do Gospine špilje, ali smo zato sve svečano obavili u crkvi kod Gospina kipa, s upaljenim svijećama, pjevajući najprije Lurdsku pjesmu, a na kraju svega slavlja i molitve Anđeo Gospodnji Dumo je podijelio završni blagoslov, po zagovoru Marijinu, nakon čega se okupljeni puk razišao, duhovno obogaćen, lijepim programom Gospine večeri.

Poslije duhovnog programa u crkvi, vjernici, koji su željeli posjetili su i Gospinu špilju u krugu crkve s molitvom u srcu i na usnama. Lurdska špilja u Stocu napravljena je 2008. god. povodom 150.-te obljetnice Gospina ukazanja u Lurdu u Francuskoj, djevojčici sv. Bernardici, a blagoslovljena 2009. god. i predana vjernom puku Božjem na štovanje i pobožnost.