Proslava Gospe Lurdske u Stocu 2020.U utorak, 11. veljače 2020. u Stocu smo svečano proslavili blagdan Gospe Lurdske. Prije sv. Mise vjernici su dolazili pomoliti se osobno Gospi i tražiti njezin zagovor u crkvi pred Gospinim kipom i u crkvenom dvorištu pred Lurdskom špiljom, koja se nalazi s donju stranu župne crkve, te su mogli na ulazu u crkvu nabaviti kod ministranata svijeće, koje će nositi upaljene u svečanoj procesiji poslije sv. Mise.

U 17,30 sati u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka bila je pobožnost Gospi, zajednička krunica, koju je skupa s ministrantima započeo župnik don Rajko, a nastavili predmoliti školska djeca iz Dječjeg zbora „Modra rijeka“.

Sv. Misu u 18,00 sati predslavio je stolački Dumo, te na početku uputio svijetu prikladnu riječ o današnjem Gospinu blagdanu, te naglasio kako je Gospa Lurdska zaštitnica bolesnika i čitavog medicinskog osoblja. Pod sv. Misom pjevale su Djevojačke župne skupine: „Vidoštačka kraljica“ i „Angelus“. Liturgijska čitanja i molitvu vjernika pročitali su u sv. Misi stolački mladi, a ministrirali župni ministranti.

Na kraju sv. Mise, dok se Dumo u sakristiji pripremao s ministrantima za procesiju mladići su pomogli vjernicima upaliti svijeće, a pjevači su započeli i čitava crkve prihvatila poznatu Gospinu pjesmu „O mila Majko nebeska“. Nakon toga je krenula zavjetna procesija s upaljenim svijećama iz župne crkve, pa oko crkve do Gospine špilje pjevajući najprije Gospine litanije, pa pred špiljom lurdsku pjesmu „U lurdskoj pećini“, a na zaziv zdravo, zdravo zdravo Marijo, okupljeni puk je podizao i spuštao svijeće kao u Lurdu, što je izgledalo veličanstveno gdje su se ispreplitale molitva, pjesma i simbolika svijetla, što je bilo lijepo i ugodno i za oko i za uho. Na kraju je Dumo podijelio svima završni Božji blagoslov, po zagovoru Gospe lurdske i sve nazočne blagoslovio blagoslovljenom vodom. Poslije smo svi zajedno i ushićeno zapjevali najljepšu Gospinu pjesmu „Zdravo Djevo kraljice Hrvata“, nakon čega se okupljeni puk razišao, duhovno obogaćen, lijepim programom Gospine večeri.

Poslije duhovnog programa, poneki su vjernici još ostali pred Gospinim kipom u crkvi i pred Lurdskom špiljom s privatnom molitvom u srcu i na usnama. Lurdska špilja u Stocu napravljena je 2008. god. povodom 150.-te obljetnice Gospina ukazanja u Lurdu u Francuskoj, djevojčici sv. Bernardici, a blagoslovljena 2009. god. i predana vjernom puku Božjem na štovanje i pobožnost.